Dit jaar staat ‘circulariteit meetbaar maken’ centraal bij het nationaal BREEAM Congres. Een zeer relevant thema in de urgente en onvermijdelijke transitie naar de circulaire economie. Als wij circulariteit meetbaar willen maken is het uitgangspunt dat wij ook daadwerkelijk circulaire oplossingen gaan toepassen in de praktijk. Meerdere bouw- en vastgoedpartijen hebben op dit moment al goede oplossingen bedacht, die nu toegepast kunnen worden. Oplossingen die op hun eigen manier een mooie bijdrage leveren aan de circulaire economie en een positieve impact hebben op het milieu.
Knauf, al decennia lang een van de wereldmarktleiders binnen de (af)bouwsector, heeft ook recent haar Hybride Circulair Wandsysteem geïntroduceerd. Dit is gedaan in nauwe samenwerking met New Horizon; het bedrijf dat zich bezighoudt met het ontmantelen van (donor)gebouwen om daar grondstoffen uit te halen voor hoogwaardig hergebruik.
Voor de ontwikkeling van het Hybride Circulair Wandsysteem worden elementen uit oude gebouwen gehaald, gecontroleerd, bewerkt en modulair toegepast in nieuwe gebouwen. Het basis materiaal van dit systeem is gips. Gips is van nature al een zeer duurzame en efficiënte bouwstof. Het is volledig recyclebaar. Maar juist door hoogwaardig hergebruik is de impact op het milieu nog lager. Om dit goed te onderbouwen heeft NIBE berekend wat de besparing is op de MKI (Milieukosten indicator). Door te kiezen voor hergebruik is de besparing op het systeem 25%.
In de korte tijd dat dit systeem op de markt is, is het al zeer succesvol. Wat daarbij opvalt is dat het anders denken van alle partijen in de keten vergt. Als voorbeeld; donorgebouwen, maar ook de materialen die hieruit gehaald kunnen worden, zijn niet onbeperkt beschikbaar. Om een volledig circulaire economie te krijgen moeten wij dus vooraan beginnen, bij het ontwerp. Rekening houdend met beschikbaarheid van materiaal en toekomstig hergebruik. Dit geldt voor alle betrokken partijen; overheid, architecten, bouwers, toeleveranciers, etc. Het mooie van deze uitdaging is dat hij vandaag begint. Want circulaire oplossingen toepassen in de praktijk maakt circulariteit pas écht meetbaar. Nu en in de toekomst.