‘Circulair bouwen gaat veel verder dan techniek en materialen’

Nadat hij eerder zijn sporen verdiende bij Deloitte en Engie, koos Ruben Zonnevijlle begin april voor een overstap naar Dutch Green Building Council. Een van zijn belangrijkste taken is het doorontwikkelen van het programma Circulariteit. Dat hij uitgerekend met dat thema aan de slag gaat is geen verrassing. Het loopt al jaren als een rode draad door zijn carrière.

Wat maakt dat dit thema zijn hart sneller doet kloppen?

“Al sinds 2005 werk ik met onderwerpen die tegen het thema circulariteit aan schuren. Zowel bij Deloitte als bij Engie merkte ik dat juist die onderwerpen mij echt aan het hart gaan. Circulariteit heeft iets oneindigs, het draagt bij aan iets goeds. Voorheen was het een onderdeel binnen mijn werkzaamheden. DGBC bood mij de kans om in me een rol als programmamanager volledig op het thema te storten. Die kans kon ik niet laten liggen.”


Hoe staat het circulair denken ervoor in de gebouwde omgeving?

“Een aantal partijen profileren zich echt als koplopers en zijn goed op weg. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de visieverhalen van de Programmaraad Circulariteit van DGBC in dit magazine. De ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op en worden door veel partijen omarmd. Maar tegelijkertijd is er nog een wereld te winnen. Voor veel bedrijven is circulariteit nog een abstract iets.”


Wil je het hele interview lezen en de visiestukken van de Programmaraad Circulariteit bekijken? Dat kan gratis in de nieuwe editie van Toekomstbouwers


Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie