DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

Onder leiding van CBRE heeft DGBC de afgelopen maanden De Vernieuwde Stad en Aedes begeleid bij het opstellen van een modelrapportage ESG. Hiermee kunnen woningcorporaties zelf aan de slag om hun bedrijfsvoering in lijn te brengen met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Een ESG-rapportage volgens de CSRD richt zich op de maatschappelijke effecten van een organisatie die je niet terugvindt in de financiële cijfers. De rapportage is voor de meeste woningcorporaties niet verplicht, maar biedt wel voordelen. 

Uniform rapporteren voor meer transparantie 

Een uniforme manier van rapporteren over duurzaamheid kan de transparantie binnen organisaties en de sector als geheel verbeteren. Het biedt woningcorporaties de mogelijkheid om beter te sturen op groene en sociale doelen. Wanneer meerdere corporaties over dezelfde doelen rapporteren, leidt dit voor stakeholders zoals huurders, gemeenten en financiers tot herkenning van duurzaamheidsthema’s. 

Daarnaast blijkt dat organisaties die wel een rapportageverplichting hebben, zoals banken, behoefte hebben aan extra informatie van woningcorporaties. Ook accountants stellen steeds vaker ESG-gerelateerde vragen. Met de kennis uit een ESG-rapportage kunnen de corporaties deze vragen beter beantwoorden. 

Sectoraanpak voor alle woningcorporaties 

De vraag om met woningcorporaties aan dit traject te werken, kwam vanuit Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland en de Vernieuwde Stad. Een platform van 26 grote, grootstedelijke en maatschappelijk betrokken woningcorporaties die vooroplopen in duurzaamheid. 

Vastgoedadviseur CBRE nam de leidende rol op zich en begeleidde de partijen door de verschillende stappen van het proces. Zo bepaalden zij focusthema’s en Key Performance Indicators (KPI’s) om transparant en zichtbaar te kunnen rapporteren over duurzaamheidsprestaties en aandachtspunten. 

DGBC leverde onder andere een bijdrage door via het partnernetwerk, met meer dan 400 leden, stakeholders actief bij het proces te betrekken. Ook adviseerde DGBC de corporaties bij het bepalen van KPI’s die aansluiten op de eisen vanuit de CSRD. 

Van fysieke gebouwen naar organisaties  

Over het algemeen richt DGBC zich meer op de fysieke gebouwen dan op de organisaties daarachter. De CSRD zorgt ervoor dat deze grens vervaagt en biedt DGBC de kans om kennis van KPI’s rondom vastgoed te koppelen aan organisaties. 

De afgelopen jaren heeft DGBC zich gespecialiseerd in het vertalen van ingewikkelde Europese wet- en regelgeving naar de bouw- en vastgoedpraktijk. DGBC beheert onder andere een overzicht van EU-beleid voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector en een handreiking EU Taxonomie, en organiseert een werkgroep EU Taxonomie voor de bredere markt. 

Van theorie naar praktijk  

Vanuit DGBC waren Anna Verbrugge en Thomas Heye betrokken bij het traject. Zij zien de begeleiding bij het opstellen van een ESG-modelrapportage als een leerzame ervaring: “Ook voor ons was het nuttig om te ervaren hoe een theoretische modelrapportage landt in de praktijk. De gedeelde ambitie vanuit de corporaties zorgde daarbij voor een betrokken en waar nodig kritisch proces. Er is een sectoraanpak gehanteerd, om het model toepasbaar te maken voor alle woningcorporaties. Die aanpak sluit aan bij onze missie, namelijk het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving. Verdere implementatie houden we nauw in de gaten.” 

Meer informatie en webinar 

Wil je als woningcorporatie aan de slag met of meer weten over ESG-rapportages? Lees meer over de modelrapportage op de website van Aedes en bekijk ons overzicht Regelgeving ESG-rapportages. Daarnaast wordt binnenkort een webinar georganiseerd over de toepassing van ESG en de opgestelde modelrapportage. Meer informatie over dit webinar communiceren we via onze kanalen op het moment dat de datum bekend is. 

DGBC biedt woningcorporaties ook op andere gebieden ondersteuning bij het verduurzamen. Bijvoorbeeld met het speciaal ontwikkelde trainingstraject ‘Klimaatrisico’s bij woningcorporaties’. Daarmee geven we corporaties geven om klimaatrisico’s in hun woningvoorraad inzichtelijk te maken en ‘rode vlaggen’ te identificeren. 

DGBC-partners

CBRE

Gerelateerd

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”