Column Annemarie van Doorn: Vastgoedbeslissers moeten ook de groene beslissing nemen

Er stonden grote auto’s voor de deur van het Okura Hotel. Er waren veel mannen in mooie pakken. De hapjes waren lekker en het applaus voor de winnaar was groot. Tot zover de bekende ingrediënten van het succesvolle Vastgoedbeslisserscongres van het VastgoedJournaal van gisteren. Ik was echter op zoek naar iets anders: in hoeverre is duurzaamheid vertegenwoordigd op dit congres?

Gelukkig kwam ik niet bedrogen uit, al ligt het onderwerp nog altijd wat verscholen in een wereld die vaak gaat over vierkante meters en geld. Maar mede door dagvoorzitter Jaap van Rhijn, voormalig CEO van Colliers, kwam het thema duurzaamheid toch aan de oppervlakte.

'Paris proof'

Hij benadrukte het belang van het ‘Paris Proof’ maken van de gebouwde omgeving. En dus ook de noodzaak om de uitstoot van CO2 te reduceren. Naast een bevlogen spreker is Van Rhijn een van de drijvende krachten achter het Deltaplan Duurzame Renovatie. Dit plan is een initiatief van Dutch Green Building Council en is bedoeld om een versnelling te realiseren in het verduurzamen van bestaand vastgoed. Hij riep alle beslissers op zich aan deze opgave te conformeren.

Deze opgave begint met transparantie, niet altijd een woord geweest uit het vocabulaire van de vastgoedondernemer. Geef inzage in de energierekening. Daarmee wordt duidelijk wat het werkelijk energieverbruik is van gebouwen. Een energielabel geeft die duidelijkheid niet, en is daardoor niet de goede graadmeter om de CO2-uitstoot van gebouwen mee te monitoren. Als we op grote schaal onze energiegegevens zouden delen, dan zou dat een grote stap voorwaarts zijn in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Worsteling

Het pleidooi van de dagvoorzitter kon rekenen op een luisterend oor van de beslissers in de zaal. Maar ik zag ook de worsteling in het publiek. De stap naar het verplichte energielabel C in 2023 kan nog wel gemaakt worden. Relatief gemakkelijk. Maar daarna verder naar energielabel A, en dan het liefst nog met een aantal plusjes erbij, dat wordt ingewikkelder. Laat staan als het gaat over het terugdringen van het werkelijk energieverbruik. Bovendien gaat verregaande verduurzaming gepaard met investeringen. Komen toch die euro’s weer bovendrijven…

Op deze momenten van worsteling is het goed dat verhalen worden gedeeld van bijvoorbeeld Rochdale. Deze corporatie wil verder kijken dan de euro’s en ziet het ook als haar maatschappelijke taak om vastgoed te verduurzamen. Ook ontwikkelaar AM gaf aan samen te willen werken aan een groene stad, door juist ook te investeren in gebieden die niet tot de finefleur van de stad behoren.

Rosenbaum

En ook de vastgoedbeslisser van 2017 Ronny Rosenbaum heeft al eens duurzaam beslist. Hij kocht onlangs het project The Valley aan de Zuidas. Een duurzame nieuwbouwontwikkeling, BREEAM-NL gecertificeerd, wist hij me zelfs te vertellen tijdens de hapjes. Goed nieuws! Maar ik ben pas echt blij als we met zijn allen ook de groene beslissingen nemen voor al die bestaande gebouwen in Nederland. Met het Deltaplan Duurzame Renovatie gaan we die route uitstippelen, samen met u.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council