Column Future Leader Djordy van Laar: De duurzame nudge

De gemiddelde CEO is hypocriet. Deze leider zou zijn kennis en invloed moeten inzetten voor onze toekomst. Toch maakt hij de verkeerde keuzes. Zijn beleidsplan luidt: Wij blijven doen waar we goed in zijn en gooien daar een lekker groen sausje overheen. Horen we er toch een beetje bij. Als wij maar lekker geld verdienen. Niemand die het ziet, denken ze. Verspilde energie. Door niet te veranderen, ben je onderdeel van het probleem.

Positief blijven. Als millennial heb ik een aangeboren drang om de wereld te verduurzamen. De professoren aan de faculteit Civiele Techniek trainden mijn duurzame probleemoplossend vermogen. Geen probleem was groter dan de hoeveelheid gewapend beton waarmee we het konden oplossen. De vakken duurzaamheid en ethiek werden amper bijgewoond. Doodzonde. Ik was er wel. Deze vakken waren mijn nudges op weg naar een future leader.

People can change! Iedereen, ja ook de CEO, weet diep van binnen dat duurzame keuzes de goede zijn. We hebben alleen een nudge in de goede richting nodig.
De oplossing is geen Excel-model maar een Nobelprijswinnend idee. De strontvlieg in de pisbak, zodat geen man ernaast pist. Een simpele, goedkope methode om de juiste keuze te maken.

Een voorbeeld. Het liefst tank ik nooit meer bij Shell. De zogenaamd beste optie is de ́fuel-save ́ slang. Het lekkere groene sausje over de vervuilende business as usual. Maar stel dat je aan de pomp voortaan kan kiezen uit een zwarte en een groene slang. Elke euro die met de groene wordt getankt, gaat rechtstreeks naar de duurzaamheidstransitie. Pak je de zwarte, dan moedig je aan tot verdere verwoesting. Gevolg: iedereen pakt de groene slang en dwingt de CEO tot het maken van de juiste keuze. Zo helpen we elkaar.

Ik daag alle CEOs uit om een duurzame nudge te bedenken. Minimale inspanning, maximaal resultaat. 

Djordy van Laar

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program van 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j.kadijk@dgbc.nl

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen