Hoe komt het toch dat we een snel naderende bedreiging van ons klimaat niet als een probleem gevoelen? Wat is de reden dat we ons niet druk maken als we beelden zien van natuurgeweld? Waarom bekruipt ons zo snel de gedachte “het zal mijn tijd wel duren” waardoor we de generaties na ons vergeten?
We zijn bang om onze leefwijze te veranderen, aangezien we niet willen verliezen wat we hebben. En daarom willen we niet inzien dat onze leefwijze meewerkt aan de zichtbare catastrofale gevolgen. Van verandering maken we al snel “negatieve verandering”.
We kunnen de gevolgen niet ontzien, indirect merken we ze ook, maar we hebben er nog niet echt last van. Er is veel onkunde rond de begrippen “verduurzaming” en “groen”, waardoor we deze als snel bestempelen als vaag en voor groenneuzen. Dit zijn de voornaamste redenen die het proces van bewustwording tegengaan, en ons weerhouden om cruciale keuzes te maken tot verandering.
Toch kunnen we geen van allen de gedachte “Stel nu dat het toch allemaal waar is, dan....” verdringen. Laat dit dan de trigger zijn om er nu iets aan te doen. Door het doorvoeren van een transitie en verduurzaming binnen en buiten onze (werk)omgeving.
Klimaatontwrichting ver-van-mijn-bed? We zitten hier met zijn allen middenin. En zijn zowel “veroorzaker” als “onderdeel” van het steeds groter wordende probleem. We moeten en kunnen hier iets aan doen als persoon, bedrijf en maatschappij.
De kleinste en relatief eenvoudig door te voeren duurzame veranderingen helpen al mee. Maar laten we grotere investeringen ook niet schuwen. Uiteindelijk zullen deze winstgevend blijken en een positief effect hebben op mens en milieu. Goed voorbeeld doet goed volgen. Formulier daarom vandaag nog doelen, maak ze SMART, en ga aan de slag!
Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program van 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j.kadijk@dgbc.nl