Column Future Leader Kamiel Jansen: De boom van onwetendheid

“En hoe is het thema duurzaamheid in het plan opgenomen?” Dit was twaalf jaar geleden de vraag die de vakjury van de aanbestedende partij stelde. De architect waar ik toen stage liep, was verrast maar liet uiteraard niks blijken: “Natuurlijk hebben we aan duurzaamheid gedacht, op het binnenplein staat een prachtige, luchtzuiverende boom”. Zijn antwoord verwonderde mij, maar ik was nog veel verbaasder dat we er mee weg kwamen.

Gelukkig is duurzaamheid tegenwoordig een serieuzer onderwerp. Met behulp van levenscyclusanalyse kan de milieu-impact (schaduwkosten) van een product op wetenschappelijke basis inzichtelijk gemaakt worden. Vroeger kostte het jaren om de levenscyclus van een product in kaart te brengen, je kon erop promoveren. Door slimme automatisering, goede databases en gegevensbeheer is een LCA tegenwoordig een stuk laagdrempeliger en in veel gevallen binnen een dag uit te voeren. Er op promoveren lukt mij dus niet meer.

Helaas is duurzaamheid in 2018 ook aanzienlijk urgenter. Inmiddels wordt pijnlijk duidelijk wat de klimaatontwrichting behelst o.a.: extreme stortbuien, intense orkanen en mislukte oogsten veroorzaakt door droogte. Tegenwoordig is onwetendheid geen excuus meer voor bedrijven om inzicht te krijgen in hun milieu-impact en hoe ze die kunnen verlagen. Van mij zou de overheid deze schaduwkosten als accijnzen mogen heffen, zodat er ook een financiële prikkel is om de milieu-impact te verlagen. Dan betaalt de vervuiler en worden duurzame producten relatief voordeliger. 

De werkelijke reden dat we op het binnenplein een boom hadden getekend, was overigens dat die boom een stukje gevel verhulde dat ons nog niet precies voor ogen stond. De boom camoufleerde dus onze onwetendheid op verschillende manieren, iets dat we ons in ieder geval voor het milieu niet meer kunnen permitteren.

 

Kamiel Jansen

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Voor meer informatie over het Future Leaders Program 2018 kun je terecht op: https://www.dgbc.nl/flp

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen