Column Future Leader Maarten Markus: Dakpanfetisjisme

Alle crisisretoriek ten spijt, nu het goed gaat in de woningbouw keuvelen we heerlijk door als vroeger. Dit wordt pijnlijk duidelijk als je ziet hoeveel uren er worden verkwanseld aan dakpannen. Met van die uitspraken als: ‘De majestueuze midnachtsblauwe keramische pan geeft dit woningtype zoveel cachet’.

Dat er vervolgens met de grootste willekeur zonnepanelen over die dakpannen worden gestrooid om de energieprestatie-eis te halen, daar heeft niemand het over.

Deze dakpanfetisjisten staan symbool voor een sector die gefundeerd is op tradities. Dat strekt verder dan dakpannen. Het gebruik van ’s werelds meest vervuilende bouwmateriaal is in Nederland in beton gegoten. Zolang we onderdanig blijven aan het Betonkartel hoeven we hier weinig verduurzaming te verwachten. Tradities komen ook terug in onze spreadsheetcultuur. Financieel gedreven grondexploitaties met residuele waardebepaling drijven gemeenten soms tot de goedkoopste bouwoplossing. Green Deal Aardgasloze wijken ten spijt, de gasketel wint in de spreadsheet.

Je vindt ze overal. Bij gemeenten, ontwikkelaars, aannemers, architecten, vastgoedmanagers. Overal zijn medewerkers ingebed in vergankelijke tradities. En ik kan het weten want ik heb bij vier van de vijf gewerkt. Alleen mijn jongensdroom om architect te worden heb ik nooit verwezenlijkt.

Omgeven door traditiedenkers is het makkelijker om duurzaamheid niet aan te kaarten. Gelukkig zijn er ook bondgenoten. Professionals die inzien dat het blijven vervallen in tradities betekent dat we als werkvoorbereider, projectontwikkelaar of ambtenaar ons bestaansrecht verliezen.

In tijden van toenemende klimaatverandering en snelle technologische ontwikkeling hoef je niet meer met een lullige dakpan aan te komen. Zelfs 90% van de woningkopers geeft aan zonnepanelen te willen, waarbij de helft de dakpan liever helemaal ziet gaan. Hoog tijd dus om je als vernieuwer te roeren. Het is onze plicht traditiedenkers te leren toekomstdenken. Dat is de weg naar een vastgoedrevolutie waarbij wij onze uren investeren in een duurzaam gebouwde wereld.


Maarten Markus 

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program 2017. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma.

Voor meer informatie over het Future Leaders Program 2018 kun je terecht op: https://www.dgbc.nl/flp

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie