Cushman & Wakefield: ‘De Paris Proof-definitie heeft echt waarde toegevoegd’

Cushman & Wakefield is DGBC-partner van het eerste uur. Ondanks dat de collega’s die bij de oprichting betrokken waren inmiddels ergens anders werken, is de band ongewijzigd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van Dutch Green Building Council (DGBC) spreken we met Annelou de Groot en Anouk Donkervoort van Cushman & Wakefield: over de samenwerking met DGBC, waar we op dit moment staan en wat er nog nodig is.

Cushman & Wakefield is uitgegroeid tot een grote speler in de markt. Als strategisch adviseur is hun rol de afgelopen jaren nog breder geworden. Of zoals De Groot mooi verwoord: “We zijn door de gehele keten vertegenwoordigd, end-to-end.” Ze vervult inmiddels een half jaar de rol van Country Head bij Cushman & Wakefield. Haar collega Donkervoort werkt er nu zo’n twee jaar, als Senior Sustainability Consultant. Beiden spreken enthousiast over de nauwe band met DGBC. Er wordt op veel niveaus en onderwerpen samengewerkt. “Recent hebben we meegewerkt aan de handreiking EU Taxonomie. Een zeer nuttig document dat handvatten biedt binnen complexe Europese regelgeving.”

Handschoen opgepakt

Door de jaren heeft DGBC geregeld de handschoen opgepakt wanneer dat nodig was. De leidende rol die ze hebben gespeeld bij het opstellen van de Paris Proof-definitie, is daar volgens Donkervoort een sprekend voorbeeld van. “Daar hebben ze echt waarde toegevoegd, door een voorloper van de BENG-normering te creëren.” De Groot vult aan: “En er is nog zoveel dat ze kunnen oppakken. Het is belangrijk dat ze blijven luisteren naarwat de markt nodig heeft.”

Aangekomen bij de S

Ondanks alle duurzaamheidsinspanningen die door de vastgoedmarkt de afgelopen jaren zijn genomen is de stip op de horizon nog ver weg. “Als je het vanuit ESG (Environmental, Social en Governance, red.) bekijkt, zijn we nu bij de S aangekomen”, vervolgt De Groot. Het sociale aspect van duurzaamheid wordt volgens haar steeds belangrijker, maar ook dit is nog een zoektocht. Want, wat houdt het in en hoe meet je het? “Het is op dit moment belangrijke thematiek in de klantgesprekken die ik voer. Onderwerpen rondom sociale impact en D&EI (Diversity, Equity & Inclusion, red.) zullen de komende jaren een prominente rol gaan spelen in onze sector.”














Anouk Donkervoort

Inclusieve steden

Dat besef is bij Cushman & Wakefield al aanwezig. “Onze collega’s worden getraind op het onderwerp inclusiviteit”, vertelt Donkervoort. En er wordt ook onderzoek naar gedaan. Een mooi voorbeeld hiervan is the Feminist City, waarin onderzocht wordt hoe openbare ruimtes en kantooromgevingen kunnen worden verbeterd, vooral voor vrouwen.

Impact maken

Beide dames zijn enthousiast over impact die ze kunnen maken bij een organisatie als Cushman & Wakefield. De Groot: “Dagelijks werken we met duizenden mensen in meer dan 60 landen hard aan onze duurzaamheidsambities. En de kennis die we internationaal opdoen wisselen we ook uit.” Voor Donkervoort was dat ook een van de redenen om bij de adviseur aan de slag te gaan. “Ik wil echt mijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. En hier kan dat.”















Annelou de Groot

Wetgeving, financiën & technologie

Maar een versnelling is wel noodzakelijk om die doelstellingen te realiseren, concluderen beiden. Daar zijn volgens hen drie belangrijke aanjagers voor. “Duidelijke wetgeving helpt”, aldus De Groot. “Maar het helpt nog meer als die wetgeving ook ambitieuzer wordt. Dan dwing je mensen een stapje harder te lopen.” Een tweede aanjager is volgens haar het verdienmodel. “Daar is al een flinke verandering zichtbaar geworden. Vroeger kostte duurzaamheid altijd geld. Nu levert het wat op. Het blijft alleen een uitdaging om dat op voorhand aan te tonen.” Donkervoort vult aan: “En dan is er nog de technologische component.” Als voorbeeld pakt ze het opwekken van duurzame energie erbij. “Heel veel bedrijven plaatsen zonnepanelen. Maar nog altijd is er in de zomer veelal sprake van overproductie en in de winter juist onderproductie. Met duurzame batterijen wil je die energie eigenlijk opslaan en kunnen benutten wanneer het nodig is. Als je dat wereldwijd kunt toepassen, zet je echt stappen.”

Dynamische rol

En ook DGBC kan een rol als aanjager blijven vervullen. Donkervoort: “Het is een platform dat partijen met duurzame ambities samenbrengt. De gesprekken die daardoor ontstaan zullen bijdragen aan een versnelling.” De Groot besluit: “Zolang DGBC blijft inspelen op de vragen vanuit de markt zal er altijd een rol voor ze zijn. Het is een dynamische rol, maar door de jaren heen hebben ze laten zien dat dat ook een rol is die hen ligt.”

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave