DARWIN en STEINEL lanceren preventieve COVID-applicatie

Het coronavirus mag ons leven in algemene zin dan overhoopgehaald hebben, het verbindt partijen ook in het zoeken naar inventieve oplossingen om verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Het Nederlandse DARWIN en Duitse STEINEL hebben dan ook de handen ineengeslagen voor een ingenieuze en preventieve app: Heallo Smart®.

Beide partijen hebben ondertussen de sporen verdiend in hun vakgebied. STEINEL als wereldwijd producent en leverancier van intelligente sensoren. DARWIN als softwareontwikkelaar van het gelijknamige IOT-platform voor slimme gebouwen. Door de sterkste zintuigen in de markt te koppelen aan het slimme brein van DARWIN is een geheel nieuwe applicatie ontstaan.

Het Heallo Smart® platform meet actief en continu de luchtcondities in een ruimte, analyseert deze en zet ze om in actuele adviezen en acties. Middels de Heallo Smart® app worden gebruikers vervolgens geïnformeerd en/of gealarmeerd over de status van de luchtkwaliteit en wordt hen verteld welke actie er het beste ondernomen wordt. Zo is er volledig inzicht op de kwaliteit van ruimtes en wordt er preventief ingegrepen op de eventuele verspreiding van het virus.

“Moeilijke tijden vragen om een heldere aanpak en duidelijke oplossingen” aldus Peter Kok, Head of Product bij DARWIN®. “Al begin dit jaar, nog voor het aanbreken van de Corona crisis, ontstond er een alliantie tussen DARWIN® en STEINEL® op vlak van smart buildings. Het uitbreken van het COVID-19 virus heeft ervoor gezorgd dat we anders naar onze producteigenschappen zijn gaan kijken, en we onze krachten hebben gebundeld in het gevecht tegen een gemeenschappelijke vijand.”

Luchtkwaliteit

De aan het platform gekoppelde multi air sensoren meten 7 verschillende waardes waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, VOS (vluchtige organische stoffen) en het voor COVID zo belangrijke CO2 gehalte. De CO2 waarde van een ruimte is namelijk een perfecte parameter om aan te geven of de ruimte voldoende geventileerd is. Verhoogde ventilatie zorgt immers voor een verbeterde afvoer van virusdeeltjes in de lucht.

Onderzoek heeft daarbij uitgewezen dat de combinatie van luchtkwaliteit waarden als luchtvochtigheid, temperatuur en CO2 een impact hebben op hoe lang het virus in de lucht aanwezig kan blijven.

“Onze sensoren dienen hier als hoog sensitieve zintuigen” vertelt Martin Frechen, directeur bij STEINEL. “Ze meten alle waarden op vlak van luchtkwaliteit en voegen daar nog een hoogfrequente aanwezigheidsdetectie aan toe. Informatie die vervolgens real-time wordt doorgegeven aan het intelligente brein van het platform. Zo kunnen we conciërges, facilitair beheerders en generieke gebruikers van klaslokalen en werkplekken helpen preventief in te grijpen”.

Sterk door eenvoud

“De applicatie is zo gemaakt dat iedereen snapt wat er staat” vertelt Peter Kok. “Alle maatregelen en communicatie rondom het virus zorgen al voor genoeg onduidelijkheid. Wij hebben daarom gepoogd alles voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken”.

Dat geldt ook voor de omgevingen waar de Heallo Smart® applicatie kan worden toegepast. Of het nu een bestaand gebouw, recent of gedateerd, of een nieuwbouw betreft. Het preventie platform kan overal worden toegepast en gebruikers helpen om de adviezen op vlak van luchtkwaliteit om te zetten in daadwerkelijke acties.

Automatiseren

Daar waar het modernere omgevingen betreft en men beschikt over een klimaatsysteem, ventilatiesysteem of GBS (gebouwbeheersysteem) gaat Heallo Smart® zelfs nog een stapje verder. Door te koppelen met het systeem worden preventieve acties op vlak van temperatuur en ventilatie volledig geautomatiseerd uitgevoerd zonder tussenkomst van de gebruiker. De eerste stap naar een geautomatiseerd, gezond en slim gebouw kan zo worden gezet.

DGBC-partners

DARWIN®

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave