'De échte footprint wordt tijdens de gebruiksfase pas bepaald'

Triodos Bank is de trotse eigenaar van één van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland. Maar dat zit hem zeker niet alleen in de toegepaste materialen en technieken. “Onderhoud, beheer en gebruik zijn minstens net zo belangrijk”, zegt Mark van Wordragen, directeur van Croonwolter&dros. “Dáár zit de echte impact.”

Fotograaf: Matthias Wachter

Het hoofdkantoor van Triodos Bank, te vinden op landgoed De Reehorst in Driebergen, ademt duurzaamheid. Het gebouw is volledig demontabel en remontabel en gemaakt van duurzame en circulaire materialen. De zonnepanelen op het dak van de parkeerplaats wekken gezamenlijk 500.000 kilowattuur per jaar op. En dankzij een warmte- en koudeopslag (wko) wordt het pand ook duurzaam verwarmd. Het kantoorgebouw werd beloond met een BREEAM-NL Outstanding-certificaat en behoort daarmee tot de meest duurzame panden van Nederland.

Maar het kantoor onderscheidt zich zeker niet alleen door zijn duurzame karakter, benadrukt Pauline Bieringa, algemeen directeur van Triodos Bank Nederland: “Het is eigenlijk geen kantoorgebouw, maar een clubhuis. Het ruikt goed, de geluiden zijn goed, de sfeer is warm en ademt creativiteit, het eten is gezond en lekker. Onze medewerkers vinden het heerlijk om hier te werken.”

De echte footprint van een gebouw

Het kantoorgebouw was vanaf de oplevering dus al bijzonder duurzaam. Maar dat thema vereist juist ook ná de oplevering veel aandacht, zegt Van Wordragen. “In Nederland is er tijdens de bouw vaak ontzettend veel oog voor duurzaamheid: de schil, de installaties, de projectie ten opzichte van de zon, noem maar op. Maar de vervolgfase vergeten we nog weleens. Dat is zonde, want de échte footprint van een gebouw wordt tijdens de gebruiksfase pas bepaald.”

Triodos Bank sloot een meerjarig onderhoudscontract af met Croonwolter&dros om daar invulling aan te geven. En dat gaat voortvarend. “Hoe beheer je het pand? Hoe onderhoud je de installaties? En hoe laat je die ‘mee-ademen’ met hoe het pand gebruikt wordt?”, vervolgt hij. “Het is cruciaal voor het energieverbruik en de duurzaamheidsprestaties van een gebouw om daar goed over na te denken.” Bieringa vult aan: “Je kan een gebouw wat dat betreft zien als een project. En na de oplevering ervan is dat project eigenlijk pas net begonnen. In de tientallen jaren erna moet duurzaamheid ook een belangrijk aandachtspunt zijn en blijven.”

Samen streven naar een duurzaam pand

Triodos Bank sloot (na een aanbesteding die Croonwolter&dros won) een meerjarig onderhoudscontract af met Croonwolter&dros om daar invulling aan te geven. Die keuze kwam niet uit de lucht vallen. J.P. van Eesteren (een dochteronderneming van TBI Holdings, net als Croonwolter&dros) was verantwoordelijk voor de oplevering van het kantoorgebouw, dus de organisaties kenden elkaar al. Daarnaast hebben beide organisaties veel overeenkomsten, zegt Van Wordragen: “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij ons allebei hoog in het vaandel en we zetten ons beiden in voor een leefbare wereld. Het was meteen een goede match.”

Het onderhoudscontract bestaat uit verschillende onderdelen. Croonwolter&dros is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud van de installaties in het kantoor van Triodos Bank. Zo zorgt de technisch dienstverlener ervoor dat de installaties in het pand voldoen aan wet- en regelgeving en dat ze veilig zijn en optimaal presteren. Maar de samenwerking gaat een stuk verder dan dat. Bieringa: “Onderhoud is één, maar verbetering is de volgende stap. Het hoofd van onze facilitaire afdeling spreekt van co-creatie en zo zien we het ook echt. We streven samen naar een zo duurzaam mogelijk gebouw en stoppen daar allebei ook veel tijd en energie in.”

Lees verder op de website van Croonwolter&dros

DGBC-partners

Croonwolter&dros

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave