DGBC blij met noodkreet om verduurzaming door ondernemers

Ondernemers luiden op NOS.nl de noodklok: ze willen wel verduurzamen, maar weten niet hoe. DGBC herkende dat probleem al eerder en heeft in 2017 het doel Paris Proof geformuleerd. Paris Proof is de uitkomst van het zogenoemde Deltaplan Duurzame Renovatie om de gebouwde omgeving ingrijpend te verduurzamen. “We kunnen eigenlijk alleen maar zeggen dat we het helemaal eens zijn met de ondernemers”, zegt Martin Mooij, programmamanager van dat Deltaplan.

Verschillende ondernemers zeggen tegen de publieke omroep dat zij graag willen verduurzamen, maar niet weten waar zij moeten beginnen. “Ik werk zo'n 50 uur in de week en moest daarnaast me verdiepen in hoe ik het bedrijf kon verduurzamen”, zegt een ondernemer tegen NOS.nl. Hij staat daarin niet alleen. Uit een enquête van de Kamer van Koophandel onder 950 ondernemers, blijkt dat 70% ondersteuning zoekt bij het verduurzamen. Het is exact de reden dat DGBC het Deltaplan is begonnen. Er is behoefte aan één taal, een helder doel en praktische, direct toepasbare tools.

Verduurzamen

DGBC zet zich in om gebouweigenaren en -gebruikers te laten verduurzamen om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen. Dat doet DGBC met het Deltaplan Duurzame Renovatie op zowel beleids- als gebouwniveau. Doel van het Deltaplan: alle gebouwen in Nederland al in 2040 Paris Proof. DGBC ervaart veel motivatie en enthousiasme bij de koplopers in dit proces en is nu blij te zien dat ook veel mkb’ers willen verduurzamen. Maar tegelijkertijd is het zorgelijk. DGBC staat op het punt om stappenplannen en routekaarten met praktische tips uit te rollen die de ondernemer helpt zijn pand te verduurzamen tot een gebouw dat aan de eisen van Paris Proof voldoet.

Wat is Paris Proof?

Paris Proof is de term voor een gebouw dat voldoet aan de eisen van de klimaatdoelstellingen zoals die in 2015 in Parijs zijn geformuleerd. Voor een gebouw met een kantoorfunctie betekent dat er in 2050 nog 50 kWh energie per vierkante meter per jaar* beschikbaar is, voor een middelbare school is per jaar dan nog 70 kWh per vierkante meter beschikbaar. Gemiddeld is dat een derde van het huidige energieverbruik. Die normeringen komen niet uit de lucht vallen: het doel is namelijk om in 2050 alleen nog maar duurzame energie op te wekken en er is dus minder energie beschikbaar. Daarom richt het Deltaplan zich op het verduurzamen van gebouwen door zowel beleid te maken als handvatten te bieden om een gebouw te verduurzamen.

 

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council