DGBC Congres: Samsom en Nieman op zoek naar gedragsverandering

De energietransitie is niet alleen een kwestie van techniek, maar is ook een maatschappelijk en gedragsvraagstuk. Daarover waren voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, Linde Nieman, en Diederik Samsom als voorzitter van de Klimaattafel gebouwde omgeving het eens op het podium tijdens het DGBC Congres. Samen werden zij op een bank neergezet en geïnterviewd over de energietransitie waar Nederland voor staat.

Nieman is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Daarnaast is ze studente neuropsychologie. En juist vanuit die studie heeft Nieman interessante visie ontwikkeld op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. “De energietransitie vraagt om andere leefgewoontes en een gedragsverandering. 'Hoe krijgen we mensen mee?' Die vraag is essentieel.” Samsom springt bijna op uit de bank om zich aan te sluiten bij die woorden: “Mensen vinden het leven al complex zonder mijn duurzaamheidspraatjes. Sterker nog; 90% interesseert het niks. De energierekening is net als de stoep. Het ligt er.”

Jongeren kijken anders 

“Gelukkig kijken jongeren al anders aan tegen dit soort dingen, zij zijn minder vastgeroest”, vertelt Nieman. Dat is hard nodig volgens Samsom, want hij ziet dat niet iedereen meebeweegt. “Installateurs die willen veranderen hebben we nodig! Die installateurs moeten mensen wijzen op de voordelen van een hybride pomp en niet weer een nieuwe CV-ketel ophangen.” Samsom hoopt dat die branche de komende tijd nog sneller beweegt dan de zonenpanelenbranche. Volgens hem was je vijf jaar geleden nog een buitenbeentje als je panelen op je dak had. “En kijk nu eens, je bent gewoon een dief van je eigen portemonnee als je ze niet hebt. En let op, niet alleen Nederlanders denken zo: China loopt op dit gebied vooruit, daar leggen ze in drie maanden meer zonnepanelen neer dan Nederland in dertig jaar!”

'Rijk is paniek'

Nieman en Samsom hebben niet alleen maar oog voor de transitie van de burger, maar kijken ook naar de overheid. “Het Rijk is in paniek!”, roept Samsom lachend. “Zij hebben twaalf miljoen vierkante meter gebouwen in Nederland. Zij worden het hardste geraakt door hun eigen ambitie, een prachtige dynamiek.” Nieman switcht vervolgens naar het bedrijfsleven en sluit zich aan bij de woorden van Samsom: “Bedrijven zijn ook in paniek. Zij moeten jongeren aanspreken en die worden aangesproken met een duurzaam verhaal. Jongeren willen werken voor een bedrijf dat oog heeft voor de toekomst.”

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council