DGBC’er Jan Kadijk bij BNR: ‘Duurzame kansen door coronacrisis’

Waar moeten we op letten als we straks weer terug naar kantoor gaan? Met die vraag gingen Jan Kadijk (kennis- en innovatiemanager bij DGBC) en Atze Boerstra (directeur adviesbureau BBA Binnenmilieu) dinsdag het gesprek in bij BNR Nieuwsradio.

Kadijk en Boerstra waren maandag te gast in het programma Bouwmeesters met Paul Laseur. Daarin zoomden ze onder andere in op de subthema’s van de webinars die DGBC organiseert in de komende weken: welke rol spelen installaties van gebouwen? Hoe worden de werkplekken dadelijk weer ingericht en welke psychologische aspecten spelen een rol?

Thuiswerken

Kadijk benadrukte in het vraaggesprek dat hij mogelijkheden tot verduurzaming ziet door de uitbraak van het coronavirus. “Van de twee miljoen werkplekken zijn er met de anderhalve meterregeling pakweg achthonderdduizend ‘werkbaar’. Die andere 1,2 miljoen moeten indien mogelijk gewoon thuis of in shifts werken. Dat kan leiden tot een duurzamere configuratie, doordat een groot gedeelte van de mobiliteitsbewegingen wegvalt.”

Bureaublad

Het gezondheidsaspect voor werknemers zal de komende jaren verder onder een vergrootglas komen te liggen, voegt Boerstra toe. “Het virus is bijvoorbeeld ook overdraagbaar via bijvoorbeeld een bureaublad. Die risico’s wil je als werkgever natuurlijk beperken. Dus in shifts werken met een weekend ertussen is dan bijvoorbeeld net iets veiliger.”

Legionella

Tegelijkertijd is het belangrijk dat het onderhoud aan gebouwen - ook nu ze soms leeg staan - gewoon doorgaat, vervolgt Boerstra. Gezonde en goede installaties zijn cruciaal. Als alles stilkomt te liggen neemt bijvoorbeeld de kans op legionella toe. Dat wil je absoluut voorkomen. Daarnaast is ventileren een must. Zeker in ruimtes die drukbezet zijn zoals een bedrijfsrestaurant of een vergaderruimte. Dat vergt goede ventilatiesystemen, maar ook de mogelijkheid om ramen open te zetten.”

Wapenen

Uiteindelijk kan de huidige situatie er echt voor zorgen dat werknemers van deze situatie profiteren, verlelt Kadijk nogmaals. “Het gevecht tegen corona zorgt er tegelijkertijd voor dat we ons verder wapenen tegen virussen in gebouwen.”

 

Of beluister hier het volledige fragment via BNR.nl. 

Speciale webinars

DGBC organiseert een serie webinars over coronamaatregelen voor gebouwen. De serie start met wetenschappelijke inzichten over verspreidingsroutes van het corona virus binnen een gebouw en de rol die gebouwinstallaties daarbij kunnen spelen. In deel 2 worden inrichtingsoplossingen en praktische oplossingen voor afspraken behandeld: hoe ziet de werkplattegrond en de werkdag van straks eruit?  Het derde webinar gaat in op de sociaal-psychologische aspecten: hoe maken we als collega's afspraken met elkaar en hoe borgen we de naleving?

Data

  • 23 april van 14.00-15.30 uur
    COVID-19: binnenklimaat en installaties. Aanmelden. 
  • 30 april van 14.00-15.00 uur
    COVID-19: indeling en inrichting. Aanmelden.
  • 12 mei van 14.00-15.00 uur
    COVID-19: sociaal-psychologische aspecten. Aanmelden. 

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie