DGBW: AM brengt Circulair Opdrachtgeverschap in de praktijk

Circulaire doelen stellen en op basis daarvan samenwerken in gebiedsontwikkeling, dat is wat Steven Hupkens, ontwikkelaar bij AM en werkzaam aan het Bajes Kwartier deelt tijdens de ontbijtsessie ‘circulair opdrachtgeverschap’. Tijdens de Dutch Green Building Week nodigde AM partijen uit kennis te delen over het invullen van circulair opdrachtgeverschap.

De belangrijkste bevinding van AM betreft een circulair prestatiemodel voor gebiedsontwikkeling. “Je kunt de circulaire economie niet naar één bepalende factor vertalen voor de bouw- vastgoedsector, we moeten opnieuw terug naar de tekentafel hoe we ontwerpen, bouwen en samenwerken”, aldus Maarten Markus, projectmanager duurzaamheid bij AM. Inspiratie is er genoeg. BMW heeft met de i3 laten zien dat ze een inhaalslag konden maken met elektrisch vervoer. Fairphone heeft bewezen circulaire principes in een complex product als een smartphone toe te kunnen passen. En ook in de Nederlandse bouwsector zijn er tal van circulaire proposities in opkomst.

Van Ambitie naar prestaties

De praktijk kan toch weerbarstig zijn omdat in de bouw- en vastgoedsector partijen traditioneel hun eigen winstmarge beschermen in een lineaire economie. De sleutel volgens AM ligt in prestatiegericht samenwerken waarbij op basis van de circulaire ambities prestaties worden overeengekomen met de opdrachtnemers. Zo ligt de prestatie hergebruik bij zowel de architect die met hergebruikte materialen moet ontwerpen, als bij de sloper en de bouwer. Alleen als ze samenwerken voldoen ze aan de opdracht.

Integrale aanpak

De focus van het prestatiemodel zit op de milieukant met de MPG-indicator als belangrijkste prestatie-indice. Maar als je stuurt op milieuprestatie raak je ook het bouwsysteem en materialisatie wat weer invloed heeft op de energieprestatie en gezondheidsprestatie. En als je anders gaat samenwerken ontstaan er ook andere belangen met alternatieve financiële modellen, bijvoorbeeld in het geval met statiegeldafspraken over materialen of een gevel als een service. En zonder ontwerp wat deze flexibiliteit en materialen omarmt werkt het ook niet. Kortom, een integrale aanpak is nodig om tot het gewenste resultaat te komen, was een van de bevindingen tijdens de ontbijtsessie.

De ontwikkelaar van de toekomst?

Het gesprek ging ook over de rol van de ontwikkelaar als opdrachtgever in de keten. De termen ‘ketenregisseur’ en ‘verbinder’ kwamen voorbij. Maar ook de vraag of ontwikkelaars niet veel langer betrokken moeten zijn om alle circulaire prestaties en producten in de gebruiksfase te borgen. Duidelijk is wel dat het speelveld en de verantwoordelijkheden op de schop gaan in de circulaire economie, ook die van de ontwikkelaar.

Op www.bajeskwartier.com lees je meer over de actuele werkzaamheden. Meer informatie over de strategie Gedurfde Duurzaamheid en de pijler circulair ontwikkelen is op am.nl te lezen.



DGBC-partners

AM

Professionals

Maarten Markus

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council