Op uitnodiging van RVO zijn vijftien retailers, vastgoedeigenaren en adviseurs naar Den Haag gekomen om de impact van het Klimaatakkoord voor retailers te bespreken. De bijeenkomst wordt afgetrapt door Thomas Metz van DGBC. Hij geeft de bezoekers een update van de vorderingen die de Werkgroep Retail van het Deltaplan maakt. “Het energieverbruik moet met twee derde omlaag en daarvoor zijn oplossingen nodig die nu nog niet allemaal al beschikbaar zijn. Om die oplossingen sneller beschikbaar te maken en eventuele obstakels weg te nemen zal de werkgroep een roadmap opstellen met plannen en oplossingen”, vertelt Metz.
Verbazing over gebrek aan inzicht
Thomas Metz geeft daarna het woord aan Carl Damen van Primera. Hij vertelt hoe Primera sinds 2010 al bezig is om verduurzamingmaatregelen door te voeren. Dat komt op hele praktische maatregelen neer, zoals het standaard toepassen van ledverlichting. Damen kan zo een handvol verbeteringen voorstellen. Hij verbaast zich er dan ook over hoe weinig retailers inzicht hebben in hun eigen energieverbruik, de eerste stap richting besparing.
Voor de toekomst verwacht Damen dat er meer overleg ontstaat over het Casco+ opleveren van panden. Op die manier worden er niet meer materiaal en installaties verspild bij de overgang van de ene naar de andere huurder. Hij ziet ook nog een uitdaging bij het realiseren van relatief nieuwe technieken, zoals warmtepompen: “Er is te weinig goed opgeleid technisch personeel in Nederland.” Gelukkig draagt hij ook al oplossingen aan: “Actieve samenwerking tussen huurders en verhuurders, collectieve inkoop van duurzame energie en het samen installeren van zonnepanelen”, zijn volgens Damen goede stappen.
Wet- en regelgeving
Tot slot neemt Ed Blankestijn van RVO het woord. Hij zoomt in op de veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Hij trapt af met het Kilmaatakkoord. “Daar zullen veel verdere aanscherpingen uit komen”, waarschuwt hij de aanwezigen. Als voorbeeld van wat nu speelt, geeft Blankestijn de Wet Milieubeheer. Die verplicht soms eigenaren, maar soms ook retailers zelf van groot vastgoed (met een verbruik van meer dan 50.000 kWh of 25.000 kubieke meter gas) om maatregelen te nemen. Zij worden verplicht zelf te gaan registeren wat ze hebben uitgevoerd. In januari is het registratiesysteem voor die maatregelen gereed en wordt gekeken hoe er gecontroleerd kan worden.
Nieuwe website Paris Proof
De nieuwe website voor het Deltaplan Duurzame Renovatie, www.parisproof.nl, is maandag gelanceerd. De website zoomt volledig in op het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving volgens het Deltaplan. Op de site lees je niet alleen het laatste nieuws, maar ook voorbeeldprojecten, informatie over de werkgroepen (zoals de Werkgroep Retail) en werkgroepleden en is er een speciale rekentool.