DGBW Dag 4 | Van GreenCity Deal tot CO₂-proef

“Making the impossible, possible as soon as possible”, met die woorden sloot Raymond Knops, staatssecretaris van BZK, zijn toespraak op de het DGBC Congres in het World Forum af. Om vervolgens een enorme wereldbol de volle zaal in te trappen.

Dat zorgde voor een spectaculaire start van het DGBC Congres met als thema Paris Proof. Na de staatssecretaris betraden onder meer Diederik Samsom, avonturier Melvin Redeker en Eerste Kamerlid Paul Schnabel het podium.

Handtekeningen gezet

Net daarvoor hadden alle partijen die betrokken zijn bij GreenCity Deal hun handtekening op de wereldbol gezet. Daarmee verbonden zij zich nogmaals aan het doel dat uiterlijk in 2040 de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal zijn. Dat de staatsecretaris, gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland het DGBC Congres hadden gekozen om hun plannen officieel te presenteren, is geen toeval. In de volle zaal zitten duurzaamheidsambassadeurs en -geïnteresseerden uit de wereld van de gebouwde omgeving.

Samsom in gesprek

Na de staatsecretaris beklom een oud-collega van hem het podium: Diederik Samsom. Dit keer in de rol van voorzitter van de Klimaattafel gebouwde omgeving. Samsom ging onder leiding van dagvoorzitter Rutger Mollee in gesprek met Linde Nieman, de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Samen kwamen zij tot de conclusie: de jongeren gaan een doorslaggevende rol spelen, zoals je in dit uitgebreide verslag leest. 

Energierekening flink gedaald

Na de sessies van de politieke zwaargewichten gaf de directeur van het World Forum en dus gastheer van het congres een kijkje in de keuken van zijn congreslocatie. De historische congreslocatie is de afgelopen grondig gerenoveerd. En met tastbaar resultaat: “De energierekening is van ruim € 1 miljoen gedaald naar € 400 duizend!”, vertelt de gastheer trots.

Jonge buizerds in industriegebied

Ook Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk kwam met tastbare resultaten van zijn duurzame beleid. “We hebben jonge buizerds in een tijdelijk natuurgebied binnen ons havengebied”, vertelt hij zichtbaar trots. Dat is ook best opvallend, want de haven in Noord-Brabant is de vierde zeehaven van Nederland. En hoewel havens niet bepaald bekend staan als duurzaam, is het Havenbedrijf de trotse ontvanger van het allereerste BREEAM-NL Gebied 2018-certificaat.  

Bergbeklimmers ook slachtoffer

Na de concrete resultaten op weg naar een duurzamere bebouwde omgeving was het de beurt aan avonturier Melvin Redeker om de concrete resultaten van opwarming van de aarde te laten zien. Redeker reist al jaren de wereld rond om berg- en duikexpedities te maken. Dat de opwarming van de aarde niemand ontziet, heeft ook bergbeklimmer ondervonden: “Bergbeklimmen is veel gevaarlijker geworden! De ondergrond wordt veel onstabieler. Er zijn al gebieden waarin ik in de zomer niet meer kan klimmen, terwijl dat vroeger wel kon.”

Genoeg gepraat

“Er is ook vandaag weer genoeg gepraat, we hebben behoefte aan voorbeelden. Concrete voorbeelden”, Eerste Kamerlid Paul Schnabel (D66) is meteen duidelijk. Met een aantal scherpe opmerkingen en humor zet hij de aanwezigen als laatste spreker het meest aan het denken. Schnabel wijst de bezoekers er fijntjes op dat onze levenstandaard niet overeenkomt met de Parijse klimaatdoelstellingen. “We zetten gaskachels buiten om maar aangenaam een sigaretje te roken!” En daarmee sluit hij zich aan bij de woorden van Diederik Samsom: er is een gedachteomslag nodig om op grote schaal te verduurzamen. Maar Schnabel weet dat Nederland het kan. Hij wijst op het dichtdraaien van de gaskraan. “Als je kijkt hoe snel ons land nu al de misgelopen gasinkomsten heeft opgevangen, dan is dat bewonderenswaardig.”

CO2 voorgeschoteld

Nadat Schnabel het congres had afgesloten vond er ook nog een Galadiner plaats voor genodigden uit de bouw- en vastgoedsector, eindgebruikers, overheid en brancheorganisaties. Wentenschapsjournalist Rob van Hattum verraste de zaal met een CO2-proef die hij letterlijk aan hen voorschotelde. Hij pleitte daarbij om meer te kijken naar de mogelijkheden die CO2 biedt. Daarnaast werden de aanwezigen getrakteerd op culinaire en muzikale en hoogstandjes. Zo was er een volledig veganistisch diner voorbereid door World Forum The Hague en gaf Dominic Seldis een wervelende show weg. Ook legde hij op humoristische wijze de link tussen het belang van samenwerking binnen een orkest en harmonie op de werkvloer.

 

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties