Diergaarde Blijdorp: géén groentje als het gaat om duurzaam ondernemen

De 400 partners van DGBC zijn een diverse groep organisaties: van bouwbedrijf tot vastgoedbelegger en van architectenbureau tot producent van isolatiemateriaal. Sinds begin dit jaar kunnen we daar een dierentuin aan toevoegen. Maak kennis met Tania Oudegeest, senior-adviseur duurzaamheid bij nieuwe partner Diergaarde Blijdorp. Over duurzame dierentuinen en het waarom van de samenwerking met DGBC. “Wij hoeven niet te voldoen aan de CSRD, maar wij gaan toch rapporteren.”

Diergaarde Blijdorp is géén groentje als het gaat om duurzaam ondernemen. Zo’n acht jaar geleden begon Tania Oudegeest, nu senior-adviseur duurzaamheid en van oorsprong bioloog, zich al hard te maken voor een nieuwe functie duurzaamheid bij de dierentuin. Waar die rol toen nog adviserend was, is die nu uitgegroeid tot een volwassen rol van programmamanager. “Sinds 2016 werken we met Green Key, dat is een keurmerk voor de gastvrijheidssector. Bedrijven moeten hiervoor aan strenge normen voldoen rond 12 thema’s. Zeker als je Green Key goud wilt halen, zoals wij. Dan moet je meer punten halen dan het minimum. En één van die 12 thema’s is bouw.”

CSRD

Blijdorp werkt met vier hoofdthema’s: afval, bouw, voeding en energie. “Op die thema’s hebben we doelstellingen gezet”, vertelt Oudegeest. “En door die vier doelstellingen heen hebben we dwarsverbanden gelegd: innovatie, gedrag en inkoop. Wij hoeven volgens de regels niet te voldoen aan de CSRD, maar wij gaan toch rapporteren. Ik vind het fijn als we meer doen dan wat wettelijk verplicht is.”

Olifantenverblijf

“Een van onze hoofddoelstellingen is certificeren met BREEAM-NL In-Use. Op dit moment zijn we nog aan het uitzoeken op welk niveau, omdat in Blijdorp ook monumentale panden staan. Outstanding is daarom misschien niet realistisch.”

De interesse in BREEAM-NL leidde tot het partnerschap met DGBC. “We hebben besloten dat we onze eigen BREEAM-NL Experts willen hebben. Vier collega’s gaan daarom de BREEAM-NL Experttraining doen. Een partnerschap met DGBC stond al op mijn wensenlijstje. Dit was het moment, omdat we door deze samenwerking ook korting krijgen op de opleidingen. Blijdorp gaat een nieuw olifantenverblijf bouwen. We willen nu onderzoeken of we hiervoor een BREEAM-NL certificering kunnen krijgen. Dat is echt maatwerk. Daarom willen we hier vanaf het begin al op sturen.”

Gedurfde beslissing

Oudegeest is trots op haar werkgever die in coronatijd een gedurfde beslissing nam. Met de woorden ‘desnoods lenen we er geld voor’ gaf het MT van Blijdorp tijdens de covid-periode akkoord om een warmte-koudeopslag (WKO) te gaan realiseren. In het voorjaar van 2022 werd die in gebruik genomen. De WKO voorziet het oceanium met 3 miljoen liter zeewater van warmte en koude. “In het Oceanium zijn verschillende verblijven die een koude- en warmtevraag hebben. De WKO kan aan de gehele vraag voldoen. Ook is er nog capaciteit over voor de vlinderkas en het hele entreegebied. Deze capaciteit wordt ingezet wanneer de verbouwing van de parkeerplaats is afgerond. Sinds de ingebruikname van de WKO staat één cv uit, waardoor we nu al 40.000 kuub gas per jaar besparen. Als we straks de volledige capaciteit benutten, besparen we jaarlijks 200.000 kuub gas.”

Warmte- en koudeopslag bij Diergaarde Blijdorp

Een WKO werkt met twee bronnen. Eén bron waar je warmte uithaalt en weer in opslaat en één bron waar je koude uithaalt en weer in opslaat. Blijdorp heeft hiervoor twee putten van 230 meter met daarin een substraat dat de warmte en koude vasthoudt. In de zomer wordt warmte opgeslagen die de dierentuin (voornamelijk) in de winter gebruikt. In de andere bron wordt in de winter koude opgeslagen die in de zomer wordt gebruikt.

Greenwashing

In de loop der jaren heeft Oudegeest gezien dat je als bedrijf moet oppassen met greenwashing. Ze doelt dan op greenwashing door leveranciers. “Als afnemer van een product moet je echt alert zijn en controleren of dingen wel kloppen. Zo moeten bij mijn horeca-collega’s bijvoorbeeld de alarmbellen gaan rinkelen bij termen als ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘diervriendelijk’. Voordat je met een leverancier in zee gaat, moet je eerst zeker weten of de duurzaamheidsbeweringen wel kloppen.”

Natuurinclusief

Van de DGBC-thema’s heeft op dit moment vooral BREEAM-NL de interesse van Blijdorp. “Wij zijn ons daar nu op aan het oriënteren. We zijn nog maar net partner, maar twee collega’s hebben de BREAAM-NL introductietraining al gedaan en eentje al de BREEAM-NL Experttraining. Ik wil graag een onafhankelijk keurmerk.” En dan komt de bioloog in Oudegeest aan het woord: “Mijn idee is dat je veel meer natuurinclusief gaat bouwen. Dus dan moet je ook dingen meenemen als biobased bouwen en aandacht hebben voor de leefomgeving van bijvoorbeeld vleermuizen, vogels en insecten.”

Het olifantenverblijf wordt een mooie uitdaging. “We moeten nu eerst de BREEAM-NL Experttrainingen doen en daarna gewoon aan de slag gaan. Het is denk ik net als een rijbewijs. Nadat je dat eenmaal hebt gehaald, moet je vooral veel oefenen. Ook wij moeten vlieguren gaan maken.”

DGBC-partners

Diergaarde Blijdorp

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council