Het nieuwe distributiecentrum is in vele opzichten uniek voor Nederland. Het gebouw kan zelfstandig energie opwekken en de stroom die niet in het gebouw wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het publieke elektriciteitsnet. Het gebouw heeft mede daarom het hoogst mogelijke energielabel van A+++++ gekregen.
Innovatieve energieoplossing
Het nieuwe distributiecentrum telt ruim 20.000 zonnepanelen. Genoeg voor een jaarproductie van zo’n 7,6 gigawattuur hernieuwbare energie (ter vergelijking: het gemiddeld verbruik van ongeveer 3.000 huishoudens). Een deel van die stroom wordt opgeslagen in de twee containerbatterijen die het pand telt. De rest wordt gedeeld binnen een nieuw opgericht Energiecollectief Schiphol Trade Park.
Binnen dat collectief delen de bedrijven op het park hun ongebruikte stroomcapaciteit via een virtuele laag met elkaar, een binnen Europa unieke samenwerkingsvorm. Dankzij de combinatie van eigen energieopwekking en het uitwisselen van stroom hebben nu alle vijftien bedrijven die zich wilden vestigen op het park een betrouwbare energievoorziening, ondanks de netcongestieproblematiek. Voor het park waren slechts vier aansluitingen beschikbaar.
Volledig off-grid
Het volledige gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 65.000 m2 (Kantoorfunctie 2.887 m², Industriefunctie - 61.662 m² en bijeenkomstfunctie 288 m². Het pand telt 64 docks voor vrachtwagens en bestelbussen en vier maaivelddeuren voor vrachtwagens.
Niet alleen door de elektriciteitsopwekking, -opslag, en -uitwisseling, maar ook door het reduceren van energieverbruik kan het DC volledig off-grid opereren. Om de energiezuinigheid van het gebouw te waarborgen, werden onder andere PCM-systemen voor verwarming en het koelen van de kantoren toegepast.
BREEAM-NL Outstanding
Het nieuwe distributiecentrum is een toekomstbestendig gebouw en behaalde een BREEAM-NL Outstanding score. Hiertoe was meer nodig dan de opwek van hernieuwbare energie en de innovatieve oplossingen voor gebruik en opslag. Binnen de BREEAM-methodiek gelden negen aandachtsgebieden waarop ‘gescoord’ moet worden. Mede op advies en onder begeleiding van BREEAM-NL Expert Koen de Wijs van W4Y werd ook op andere thema’s ingezet, zoals het onderdeel afval tijdens het bouwproces (score 100%), gezondheid en comfort (score 99,3%) met maximale daglichttoetreding voor de gebouwgebruikers en op management (87,5%).