‘Vol enthousiasme gaan we samen met Barli aan de slag om Juf Nienke als herkenbare entree van Centrumeiland IJburg te realiseren. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling verwezenlijken we 61 woningen én een van de meest duurzame en circulaire woongebouwen in Nederland’, aldus Jos Klanderman, managing director van DOKVAST. Bijzonder aan het project is dat woningen gedeeltelijk worden toegewezen aan leraren. Daarom draagt het gebouw de naam ‘Juf Nienke’, maar het project staat ook bekend onder de naam ‘The Urban Tribe’. Naar verwachting is het gebouw eind 2021 gereed. Na de realisatie blijft DOKVAST als verhuurder nauw betrokken. Klanderman: ‘Circulariteit houdt niet op na de ontwikkelingsfase; daarom zien wij als rentmeester ook na de bouw toe op onderhoud en circulaire verbeteringen, zoals comfort, groen en biodiversiteit, toekomstbestendigheid en sociale cohesie.’
Stedelijk, stoer en duurzaam ontwerp
RAU Architects is samen met SeARCH Architecten verantwoordelijk voor de architectuur van het pand, dat een bruto oppervlakte van 7.400 m2 heeft. Door het tastbaar toepassen van duurzame materialen krijgt het gebouw als vanzelf zijn 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. Het houten ontwerp zorgt voor een sterke combinatie van gemeenschapsleven, een natuurlijke omgeving en een zorgvuldig geïntegreerde wijkregeling. Over de gehele begane grond aan de zuid- en westzijde wordt een transparante plint met hoge plafonds aangebracht voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 gevarieerde woningen: van een compacte studio tot een ruime gezinswoning.
Circulair gebouw
Juf Nienke wordt volledig circulair ontwikkeld en is geheel energieneutraal. Bij de bouw worden onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen zoals hout gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Binnentuin, plantenbakken op het ontmoetingsdek en langs de galerijen en het extensieve groendak zorgen voor een maximale waterretentie. Het pand wordt opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT/HSB- units. Standaard vier meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. De voormontage van prefab-elementen vindt plaats op het terrein van Barli. Dankzij deze industriële voorfabricage is de impact op de locatie minimaal en worden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt. Als markante blikvanger op het dak komt een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Een architectonisch statement met ecologische betekenis.
Foto boven: @3D studio Prins