Dokvast houdt duurzaamheid op één ondanks mislopen BREEAM Awards

Met drie nominaties was projectontwikkelaar Dokvast één van de favorieten voor een BREEAM Award. Het Oisterwijkse bedrijf greep mis, maar ‘we zijn niet voor niks naar Londen gegaan’, zegt directeur Jos Klanderman. De nominaties trekken namelijk wel de aandacht, niet alleen bij de organisatie van de Awards, maar ook in het werkveld van Dokvast.

“Het was mooi om drie keer genomineerd te zijn”, vertelt directeur van Dokvast, Jos Klanderman, aan de telefoon. “Vorig jaar waren we ook genomineerd, toen zijn we niet gegaan. Nu waren we drie keer genomineerd, dus zijn we wel gegaan.” De prijzen vielen uiteindelijk in handen van onder meer Unilever, maar dat is geen reden voor Klanderman om duurzaamheid nu bij het oud vuil te zetten.

Vijf keer outstanding

“Duurzaamheid zit in ons dna. Een gebouw zoals NewLogic III (met een BREEAM-score van 98,4%) is onze standaard. We hebben dan ook al vijf outstanding gebouwen neergezet. Wij willen gewoon mooie panden bouwen”, vertelt Klanderman. Met NewLogic III noemt hij één van de drie genomineerde panden. NewLogic V en Vossenberg West II waren de andere twee genomineerden. Die drie gebouwen zijn gebouwd volgens de vier vaste ingrediënten van Dokvast-projecten: prettig om naar te kijken, duurzaam, gezond en smart.

SMART

Smart heeft meerdere betekenissen voor Dokvast: eerst SMART als specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Maar ook als de vertaling van het woord slim. “We meten continu in de gebouwen, zoals CO2, fijnstof, temperatuur, maar ook energie- en waterverbruik. Als ergens een afwijking ontstaat, kunnen we meteen ingrijpen. Op die manier wordt een gebouw slim. Het vertelt zelf wat hoe het presteert en waar het beter kan. Over vijf jaar is de gebruiker nog tevreden, sterker nog: door het continu meten en bijsturen van de gebouwen, zal een gebouw alleen maar beter gaan functioneren.”

Duurzame koploper

De nominaties zijn geen incident meer, het is de erkenning voor een soort ‘duurzaam kloploperschap’ van Dokvast. “Wij hoeven niet alle projecten te hebben. Bij de vraag ‘kan het goedkoper?’, haken wij af. Zonder dat wij duur zijn. Maar wij hebben altijd oog voor duurzaamheid.” Dat zogenoemde duurzame leiderschap toont Dokvast ook als het gaat om de aanpassingen in de MIA/Vamil-regeling. Die aanpassing pakte ongunstig uit voor logistieke projecten, zoals Dokvast veel doet. “Ons beleid hangt daar niet vanaf. Subsidie of geen subsidie, gewoon doen. Duurzaamheid is nu gewoon gemeengoed geworden.”

DGBC-partners

DOKVAST

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council