Dyson ontketent duurzame revolutie

De wielen van een kruiwagen rollen niet echt lekker door de modder. Dat moet beter, dacht James Dyson. Vervolgens ontwierp de Britse uitvinder een kruiwagen met een bolmechanisme in het midden, waardoor het rijden gemakkelijker ging. Het mondde uit in zijn eerste uitvinding. 

Airblade Wash+Dry

Het is kenmerkend voor de hedendaagse producten van Dyson, waarvan de zakloze stofzuiger misschien wel het bekendste voorbeeld is. Het kan anders en dus beter. De afgelopen jaren is duurzaamheid hierbij een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Dit is goed terug te zien is in de realisatie van Dyson Airblade Wash+Dry: een nieuwe technologie waarmee handen hygiënisch en efficiënt gewassen en gedroogd worden boven de wasbak (foto). Hierbij is de besparing op water tot wel 85% en de CO2-besparing in vergelijking met papieren handdoekjes tot maar liefst 79%.

Papieren handdoekjes

Die besparing is ook hard nodig volgens Rienk Kentie, marketing manager van Dyson Professional. “Jaarlijks worden er in Nederland naar schatting ongeveer 10 miljard papieren handdoekjes eenmalig gebruikt en vervolgens weggegooid. Dat staat gelijk aan driehonderdduizend bomen en een jaarlijkse impact van 65.000 ton CO2. Dat kan simpelweg niet zo doorgaan.”

Papierloos

Kentie merkt dat partijen Dyson langzamerhand weten te vinden als het gaat om duurzame handddroogoplossingen. “Als een innovatief bedrijf zoals OVG zich voorneemt om onze producten in hun nieuwbouwprojecten te installeren, is dat een goed teken. We zijn in meerdere sectoren actief betrokken bij het verduurzamen van gebouwen. Een fraai voorbeeld uit de kantoorsector is softwarebedrijf Decos dat de gehele kantooromgeving papierloos heeft ingericht, maar ook in de toiletruimtes. Hierdoor kwam men al snel uit op de Airblade.”

Meer weten over Dyson? Lees het gehele verhaal in Toekomstbouwers

 

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties