Edge kondigt ‘Net Zero’ aan voor alle toekomstige ontwikkelingen 

De vastgoedontwikkelaar kondigt een onmiddellijke halvering van CO2-uitstoot aan voor alle nieuw aangekondigde projecten, met als uiteindelijk doel het reduceren tot nul uitstoot. 

Edge is een van de eerste vastgoedontwikkelaars in Europa die een Net Zero routekaart heeft opgesteld voor het volledig terugdringen van alle C02-uitstoot. Vanaf vandaag zullen alle nieuw aangekondigde projecten 'Net Zero carbon', ofwel netto-nul CO2-uitstoot zijn. Het uiteindelijke doel is om alle Scope 1, 2 en 3 emissies, inclusief de materiaalgebonden en operationele emissies van gebouwen, in 2050 te reduceren tot een absolute nul. De eerste Net Zero projecten van Edge worden vanaf 2025 opgeleverd.

Naast ontwikkelingen heeft de Net Zero toezegging van Edge ook betrekking op de bedrijfsemissies van alle 140 personeelsleden. Edge heeft zijn Net Zero verplichtingen gebaseerd op het Science Based Targets-initiatief en hiervoor een Net Zero routekaart opgesteld.

De ontwikkelaar heeft de ambitie om zonder verdere compensatie nul CO2-uitstoot te bereiken in 2050. Met deze toezegging behoort het bedrijf tot slechts een handvol vastgoedontwikkelaars met zulke ambitieuze doelen. Om de absolute nul te bereiken zal de gehele bouwsector ingrijpend moeten veranderen - onder meer door een ruimere beschikbaarheid van herbruikbare materialen, meer transparantie bij de leveranciers en het gebruik van hernieuwbare energie.

Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge en Co-Chair Real Estate bij het World Economic Forum, zei hierover: 

'Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd. 25 jaar geleden hebben wij besloten dat gebouwen deel moeten uitmaken van de oplossing en niet het probleem. Door onze aanhoudende focus op hoe we bouwen en hoe we onze gebouwen gebruiken, kunnen we vandaag als een van de eerste vastgoedbedrijven een Net Zero strategie uitrollen. Het uiteindelijke doel is uiteraard het bereiken van nul CO2-uitstoot. Wij zijn van mening dat de vastgoedsector verantwoording moet afleggen en roepen onze partners en vernieuwers in andere sectoren op om samen met ons in actie te komen om beter, groener en met oog op de toekomst te bouwen.' 

Macquarie Asset Management - 's werelds grootste vermogensbeheerder op het gebied van infrastructuur, die heeft toegezegd in 2040 Net Zero te zullen bereiken - is onlangs overeengekomen om een aanzienlijk minderheidsbelang in Edge te verwerven om de ontwikkeling van duurzame gebouwen in heel Europa te stimuleren. 

In de Net Zero routekaart van Edge staat het volgende: 

  • Vandaag - de materiaalgebonden en operationele CO2-uitstoot van alle nieuw aangekondigde Edge-projecten zullen met ten minste 50% worden verminderd, wat resulteert in een doelstelling van max. 500 kg CO2e/m2 tot aan oplevering en een operationele energiedoelstelling van 25 kWh/m2/jaar voor gebouwgebonden installaties. Alle resterende emissies op bedrijfs- en projectniveau zullen worden gecompenseerd
  • 2030 - de CO2-uitstoot van Edge-activiteiten wordt met minstens 50% verminderd ten opzichte van het referentiescenario van vóór COVID-19 (2019), in lijn met de maximale 1,5 graad opwarming. Bij alle projecten wordt gestreefd naar minimaal 50% reductie. De compensatie zal worden gehalveerd ten opzichte van 2022.
  • 2050 - CO2-uitstoot is absoluut nul, zonder compensatie.

Naast het Science Based Targets-initiatief is de Net Zero routekaart van Edge ook ontwikkeld en afgestemd op de beginselen van andere CO2-kaders van de UK Green Building Council (UKGBC), het World Economic Forum (WEF) en de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). 

Coen van Oostrom verklaart: 

'Tijdens ontmoetingen met leden van de Alliance of CEO Climate Leaders op het World Economic Forum werd duidelijk dat we snel en doortastend moeten optreden om de doelstellingen van de klimaatovereenkomst van Parijs te halen. Bij Edge zullen we blijven heruitvinden en innoveren - van het winnen van materialen en slimme sensortechnologie tot het aanpakken van Scope 3 emissies. Wij geloven dat succes afhankelijk is van samenwerking tussen de verschillende industrieën om zo een radicale verandering te kunnen bereiken. Vanaf nu halveren wij alle CO2-emissies van onze nieuw aangekondigde projecten. En hoewel we momenteel gebruik maken van compenseren, zien we dit niet als een duurzame oplossing voor onze klimaatproblemen. Daarom zetten we ons in de toekomst in om onze afhankelijkheid hiervan tot nul te reduceren.'

Edge zal nauw samenwerken met partners in diverse markten en blijven innoveren op het gebied van nieuwe bouwmethoden om de afhankelijkheid van compensatie tot nul te reduceren. Daartoe behoren het (her)gebruik van hernieuwbare materialen, de verdere ontwikkeling van circulaire principes, recycling en het gebruik van hernieuwbare energie. In de geest van het delen van kennis en samenwerken met alle belanghebbenden blijft Edge samenwerken met huurders om een holistische impact te hebben op de gebouwen. 

Edge maakt in zijn streven naar absoluut nul uitstoot gebruik van hoogwaardige reductieprogramma’s in samenwerking met Compensate, een non-profitorganisatie die bedrijven helpt te compenseren terwijl ze naar nul uitstoot toewerken. Edge werkt samen met Compensate om kwalitatief hoogwaardige compensatieprojecten te identificeren waarin geïnvesteerd kan worden, alsmede overcompensatie om risico’s te beperken. 

De portefeuille van Edge omvat de slimste en meest duurzame kantoorgebouwen in de wereld. The Edge in Amsterdam, opgeleverd in 2014, werd officieel erkend als het groenste, slimste gebouw ter wereld, met een BREEAM-score van 98,36%. Het eerste Edge Net Zero-project wordt Edge London Bridge in het Verenigd Koninkrijk, dat in 2025 zal worden opgeleverd.

Foto: Edge Amsterdam West ©Ronald Tilleman

DGBC-partners

EDGE Technologies

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie

Gerelateerd

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Vernieuwd Transitieteam van start

Vernieuwd Transitieteam van start

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend