Een groenere wereld in 2020: Made in Holland

In Jakarta verdrinken tientallen mensen door overstromingen en raken nog eens duizenden hun huis kwijt door een kolkende watermassa. Bosbranden in Australië jagen mensen de zee in. Letterlijk. Reddingswerkers zijn in de Filipijnen nog steeds bezig met het zoeken naar overlevenden nadat opnieuw een orkaan over de archipel jaagde. Dit is wat ik las toen ik op 1 januari de bekende nieuwssites opende. De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds tastbaarder, vooral voor de vele slachtoffers van de natuurrampen.

Donkere wolken pakken zich samen boven de aarde. Onze globe warmt op. De gevolgen zijn in Nederland al te merken, maar op andere plekken op de wereld brengt het mensenlevens in gevaar. Hoe nijpend de situatie ook is, toch geloof ik dat mijn hoop op betere tijden gegrond is. Want zoals het Nederlandse initiatief Justdiggit zegt: ‘Als we de aarde kunnen opwarmen, kunnen we haar ook weer afkoelen.” En dat laten ze zien in Afrika. Uitgedroogde en uitgeputte grond wordt weer vruchtbaar gemaakt, waardoor ter plekke temperatuurdaling wordt ingezet en regenwater beter wordt vastgehouden. Lokale bevolking profiteert, net als het klimaat.


Daarvoor gebruikt Justdiggit geen state-of-the-arttechnogie om het land klimaatadaptief te maken, maar grijpt het initiatief juist terug op eeuwenoude ‘vergeten’ landbewerkingsmethodes. Lees: met een schep aan de slag. Net zoals in Spanje waar miljoenen bomen worden geplant. Opnieuw Nederlanders die aan de slag gaan, samen met lokale bevolking. Of in de (sub)Sahara waar een Nederlandse uitvinding duizenden bomen in gortdroog gebied laat groeien en daardoor het land klimaatbestendiger maakt.

"Dus of wij als klein landje het verschil kunnen maken? Ja, natuurlijk!"

Dus of wij als klein landje het verschil kunnen maken? Ja, natuurlijk! En daar mogen we trots op zijn en ook geld aan verdienen. Het zorgt ervoor dat Nederland een exportproduct rijker is: het vergroenen en verduurzamen van onze aarde. Ook binnen DGBC merken we dat wij een voortrekkersrol hebben. De World Green Building Council en verschillende landelijke councils volgens ons met veel interesse. Het Paris Proof-plan wordt al geadopteerd in verschillende landen. De initiatieven van DGBC om circulariteit in gebouwen meetbaar te maken, kunnen ook rekenen op veel interesse. En dat geldt ook voor initiatieven op het gebied van gezondheid en klimaatadaptatie.


Als we de genoemde initiatieven optellen bij de enorme verduurzamingswinst die we samen met onze achterban het komende decennium boeken, dan zie ik in de jaren 20 de zon weer schijnen! Het zal nog (te) lang duren voordat de mensen in Oceanië en Zuidoost-Azië dat ook merken, maar ons werk heeft op den duur ook nut voor hen!

"Laten we niet wachten op de politici, maar hen inspireren"

Laten we daarom niet wachten op initiatief van de wereldpolitiek, maar de politici juist inspireren. In oktober komt er een internationale klimaattop naar Nederland. Thema: klimaatadaptatie. En daar blinken wij in uit. We hebben een ‘waterrijke’ historie. Maar het klimaatadaptief en duurzaam maken van onze wereld gaat verder dan dijken bouwen, zo laten Nederlanders over de hele wereld zien. Van de bijna 400 participanten van DGBC zijn er tientallen die slimme toepassingen maken om de aarde beter bestendig te maken tegen weersextremen. Uitvindingen en ontwikkelingen met de stempel: Made in Holland.

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie