Een kwart eeuw ecologisch samenwonen in de Waterspin

De Waterspin is een ecologisch woon/werkproject in hartje Den Haag: een oase van rust rond een oude werkplaats. Het was 25 jaar geleden een voorbeeldproject van duurzaam bouwen, maar ook nu werken de bewoners nog elke dag samen om hun woonplek zo mooi en duurzaam mogelijk te houden.

Het idee voor het woonproject kwam begin jaren negentig uit de bewoners van het naburige project Pander. Toen de meterwerkplaats van het vroegere Duinwaterbedrijf ‘s-Gravenhage vrijkwam, begonnen zij met woningcorporatie Vestia een ecologisch woonproject. Brigitte was één van hen en nog altijd blij met de stadsoase, net als haar partner Ruud van Hoorn. “Er is wel gedoe, maar dat is er overal waar mensen samenkomen”, zegt Brigitte. Toch is het een gewilde woonplek: 120 mensen staan op de wachtlijst, terwijl er eens in de twee jaar iets vrijkomt.

Eerste warmtepomp 

De Waterspin kreeg de eerste warmtepomp van Den Haag. “Dat project is mislukt”, zegt Brigitte hoofdschuddend. De pomp had veel kuren en niemand wist nog hoe het werkte. De eigenaar was Toen de problemen aanhielden, is de warmtepomp uitgezet. “We zijn nu in gesprek met Vestia voor een nieuwe. Maar dat kan nog even duren”, zegt Ruud. Zijn tip aan initiatiefnemers van nieuwe ecologische woonprojecten: volhouden.

Lees het hele artikel over de Waterspin in Toekomstbouwers

SDG's

Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Industrie, innovatie en infrastructuurIndustrie, innovatie en infrastructuur | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024