‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

Proost op 2021! Het is weer tijd voor de nieuwjaarsborrels. Andere jaren konden de nieuwjaarsborrels weleens te veel van het goede zijn na een drukke decembermaand. Dit jaar niet, een ‘echte’ borrel was zelfs meer dan welkom geweest. Maar die van DGBC was nog op afstand. Hopelijk is dit de laatste bijeenkomst die verplicht digitaal afgewerkt moest worden, we zijn er klaar mee!

Des te bijzonderder was het dat ik donderdagavond het nieuwe jaar voor DGBC mocht inluiden voor het oog van tientallen betrokkenen uit onze achterban. Het is een bevestiging van wat wij het afgelopen jaar al hebben gezien: onze achterban blijft gemotiveerd verduurzamen! Eerlijk gezegd vreesde ik wel voor opzeggingen in dit moeilijke jaar, maar we merken dat partijen graag bij onze missie aangesloten blijven.


Het onderschrijft het belang van waar we mee bezig zijn: het versneld verduurzamen van de gebouwde omgeving. Om zo natuurlijk de CO2-uitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Terugblikkend op 2020 moet ik dan meteen aan Pippi denken. Een jonge, slimme klimaatactivist. Ik mocht haar in september verwelkomen toen ze namens Extinction Rebellion aanschoof bij de DGBC-talkshow Greentalks. Niet op haar mondje gevallen, sprak ze tegen de gevestigde orde hardop haar zorgen uit: waarom doet de wereld niks aan de opwarming van de aarde?


Hoe vaak zou ze die vraag hebben herhaald? En toch klonk ze nog steeds verbaasd. Alsof ze iets ziet dat andere mensen niet kunnen zien. Dat de wereld naar de knoppen gaat en dat we veel sneller, in het hier en nu, van onze vervuilende keuzes moeten afstappen en juist moeten ‘vergroenen’. Dat kwam wel even binnen, het raakte mij. De urgentie is zo hoog! Daarom is het zo goed dat inmiddels tientallen partijen zich hebben aangesloten bij het Paris Proof Commitment. Zij gaan met hun vastgoed actief energie besparen, de resultaten monitoren en delen en hun omgeving enthousiasmeren om ook verregaand energie te besparen. Een belangrijke stap.


Ook op het gebied van circulariteit zetten we grote stappen. En wat te denken van het keurmerk BREEAM-NL, ook het afgelopen jaar bleven de registraties binnenkomen. En binnen het keurmerk zijn er mooie mijlpalen behaald: de nieuwe beoordelingsrichtlijn voor nieuwbouw is gelanceerd en ook de spiksplinternieuwe BREEAM-NL In-Use Woningen staat op het punt om in gebruik te nemen. Daarnaast zijn we als organisatie helemaal klaar voor de online omgeving, getuige een geslaagde digitale DGBW, een nieuwe trainingsomgeving en de vele, vaak drukbezochte, webinars die DGBC organiseerde.


Hoe goed dat ook gaat, ik heb een enorme behoefte om elkaar echt te ontmoeten. Dit werk is en blijft mensenwerk. En dat mensenwerk vraagt om leiderschap. Want als al die geweldige partners en initiatieven rond DGBC één ding gemeen hebben, is het wel het leiderschap dat deze partijen tonen. Ze durven hun nek uit te steken met de wil om met elkaar de juiste dingen te doen en elkaar hierin ook uit te dagen. Ik noem het Connective Leadership, een thema waar ik het komende jaar op wil inzoomen, onder andere tijdens de Green Talks van DGBC. De gebouwde omgeving drastisch verduurzamen, met het juiste leiderschap kan het wel!


Annemarie van Doorn 

Directeur DGBC



Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie