Founding partner Redevco: 'Zo’n verbindende partij is voor de gebouwde omgeving goud waard'

Hij was van meet af aan betrokken bij de ontwikkeling van DGBC en ondertussen maakte hij zich ook daarbuiten hard voor meer duurzaamheid in de vastgoedwereld. Robert Bakker, Development Manager bij Redevco, kijkt met veel plezier en gepaste trots naar het vijftienjarig jubileum en voorziet ook de komende jaren nog een belangrijke rol weggelegd voor de stichting.

Toen hij met duurzaamheid aan de slag ging was het enkel iets voor geitenwollensokkentypes, vertelt Bakker lachend. Hij neemt ons mee terug in de tijd, naar omstreeks 2007. “Redevco is een vastgoedmanager en ik was destijds de enige bouwkundige, dus het was vrij logisch dat het thema bij mij werd belegd. Mijn commerciële collega’s waren daar toen simpelweg niet mee bezig.” Inmiddels vormt het een rode draad in zijn dagelijkse werkzaamheden, maar ook in de strategie van de organisatie. “Door de jaren heen is mijn functie als ontwikkelingsmanager regelmatig veranderd, maar het onderwerp duurzaamheid is echt niet meer weg te denken bij Redevco. Het is door iedereen omarmd.”

Fantastische periode

De oprichting van DGBC, pakweg een jaar later, staat hem nog helder voor de geest. “In feite is DGBC ontstaan vanuit pure noodzaak. De Gemeente Amsterdam wilde voor een project op de Zuidas meer duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Maar meer duurzaamheid, wat is dat dan?” Bakker schetst dat er destijds niets was om dat mee te meten, laat staan om op te acteren. Derk Welling (toen werkzaam bij Redevco) en de huidige DGBC-directeur Annemarie van Doorn (toen actief bij ABN AMRO), sloegen de handen ineen en gingen samen een interessante verkenningstocht aan. Hij herinnert zich dat Welling een inventarisatie maakte van bestaande keurmerken in het binnen- en buitenland, waarbij onder anderen LEED, GPR en BREEAM werden uitgediept. BREEAM bleek uiteindelijk het meest geschikt. “Dat kwam met name omdat BREEAM het meest omvangrijk is en land-specifiek kan worden ingezet. Omdat in Nederland geen instantie actief was die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van BREEAM, werd Dutch Green Building Council opgericht.”

Bij het ontstaan van de Nederlandse variant van BREEAM heeft Bakker dan ook een belangrijke rol gespeeld. “Welling zag al vrij snel dat dit project veel potentie had. Daarom liet hij experts van Redevco meehelpen bij de ontwikkeling. Ik ben toen gevraagd plaats te nemen in de Adviesgroep van BREEAM-NL In-Use.” Bakker beschrijft die pioniersjaren als een ‘fantastische periode’. “Ik was een van de schrijvers die aan de slag mocht met de verbetering van de eerste versie van de beoordelingsrichtlijn. Dat was ontzettend leuk om te doen en leverde mooie resultaten op.”

Het goede voorbeeld geven

Omdat Redevco het goede voorbeeld wilde geven werd BREEAM-NL ook direct ingezet bij de beoordeling van het eigen vastgoed. “We zijn op een hele transparante manier aan de slag gegaan met BREEAM-NL. Het doel? Al onze panden moesten minimaal Very Good scoren. Dat was in het begin natuurlijk niet altijd het geval, maar door de verkregen inzichten konden we daarop acteren en die score alsnog behalen.” Nu, vijftien jaar later ligt de ambitie logischerwijze hoger. Naast dat een Excellent certificaat het streven is, spelen onderwerpen als CO2, circulariteit en Paris Proof een belangrijke rol. “Net als DGBC gingen we bij Redevco door de jaren heen beseffen dat duurzame gebouwen meer om het lijf hebben dan enkel BREEAM-NL.”

Het is een ontwikkeling die hem goed doet. “BREEAM-NL is inmiddels door de markt volledig omarmd. Als je daar niet mee werkt, tel je eigenlijk niet mee. Maar duurzaamheid is meer dan BREEAM-NL, net zoals dat DGBC inmiddels veel meer dan BREEAM-NL is.” Hij kijkt dan ook met trots terug op de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Hij is vooral enthousiast over de verbindende factor die DGBC is gaan spelen tussen de betroken partijen in de (bouw)keten. “Er is zoveel kennis en kunde in de markt en bij DGBC komt dat allemaal samen. Dat is echt goud waard en moeten we koesteren.”

Enthousiasme

Bakker verwacht dan ook niet dat de rol van DGBC binnenkort overbodig is. Hij refereert daarmee aan de woorden van DGBC-directeur Annemarie van Doorn, die ooit liet doorschemeren de hoop te hebben dat DGBC op een dag gemist kan worden. “De gebouwde omgeving moet in beweging blijven en DGBC helpt daarbij. Wetten worden strenger, het EPC-getal wordt alsmaar scherper, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een instituut dat kan enthousiasmeren om de lat hoger te leggen blijft dan altijd waardevol.”

En de lat steeds een beetje hoger leggen, blijven ze ook bij Redevco de komende jaren doen. In 2019 lanceerde de vastgoedbeheerder hun ambitieuze doelstelling Mission 2040, die ertoe moet leiden dat de volledige portefeuille in 2040 Net Zero Carbon is. “Het is een visie waar we echt in geloven en hard aan werken”, zegt Bakker stellig. “CO2-neutraal is niet genoeg. Toekomstige generaties mogen simpelweg niet belast worden met wat wij nu doen. En in deze doelstelling komen eigenlijk alle elementen rondom duurzaam vastgoed samen om dat te bewerkstelligen.”

Op de vraag of hij een voorbeeld heeft van een project dat goed aansluit bij hun ambities vertelt hij met veel enthousiasme over de C&A in Groningen. “De winkelruimte wordt verkleind en er komen 44 woningen boven. Qua duurzaamheid willen we hier echt tot het uiterste gaan. Herbruikbare materialen, losmaakbaarheid, waterretentie, noem het en het komt er. De Omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. Dit is echt een project dat mijn hart sneller doet kloppen.”

Trots

Waar hij in zijn beginjaren bij Redevco retailers nog weleens moest overtuigen van een verduurzamingsslag, is dat nu niet meer het geval. “De tijd waarin ik het nut van duurzame gebouwen moest uitleggen is gelukkig voorbij. Ze weten dat het ook rendabel is. Duurzaamheid is in feite een no brainer geworden binnen de sector.” Dat werd volgens hem ooit door Anneke de Vries (destijds Ahold) treffend samengevat. “Anneke vertelde dat je er bij een gebouw vanuit mag gaan dat het dak niet lekt. Dat is met duurzaamheid ook zo. Je moet er gewoon vanuit kunnen gaan dat het duurzaam is. Ik kan die woorden alleen maar onderschrijven”

Dat hij met DGBC zijn steentje heeft bijgedragen aan een algemene definitie voor duurzaamheid in de gebouwde omgeving maakt hem nog altijd trots. “Vijftien jaar geleden zijn we met niets begonnen. En kijk nu eens. Dat er nu zoveel partijen aan de organisatie zijn verbonden en het gedachtegoed onderschrijven is een mooi resultaat.”  

Reeks interviews met founding partners van DGBC

Dit artikel is een aflevering in de serie interviews met de founding partners van DGBC. DGBC bestaat dit jaar vijftien jaar en met de oprichters van toen, die na vijftien jaar nog steeds partner zijn, kijken we terug op de oprichting, naar de ontwikkelingen die zijn doorgemaakt en werpen we een blik op de toekomst.

DGBC-partners

Redevco

Professionals

Robert Bakker

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave