Functioneel, onopvallend én fantastisch

Het nieuwe Nautisch Coördinatiecentrum van Port of Amsterdam staat symbool voor ‘t verduurzamen van het totale Amsterdamse havengebied. Het centrum werd al beloond met een BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat en het pand was Kantoorgebouw van het jaar 2021. 

Maar: “Het gebouw is nooit ontworpen met de visie om mee te dingen in een landelijke verkiezing voor architectuur. Het moest vooral functioneel zijn, duurzaam en passen bij de 24uurs operatie van onze divisie Havenmeester”, vertelt projectleider en -ontwikkelaar Stefan Bakker. 

Beter kijken  

In de ruim 2400 hectare vaste land waarop het Nautisch Coördinatiecentrum is gebouwd, valt het eigenlijk nauwelijks op. En dat was ook exact de bedoeling. Het is typisch zo’n pand dat opgaat in de omgeving. Maar wie beter kijkt, wordt geconfronteerd met de ene na de andere duurzame ontwikkeling. Het pand aan de Capriweg 34 is onder meer gebouwd met veel oog voor circulariteit en functionaliteit. “Over dertig jaar wil je – als het nodig is – dit pand gemakkelijk uit elkaar kunnen halen”, legt Bakker uit. “Met een schroevendraaier kun je eigenlijk het gehele gebouw demonteren.”  

Welzijn voorop 

Reden genoeg voor DGBC om bij het Havenbedrijf de redenen te peilen om met hout dit zelfvoorzienende klimaatadaptieve pand te bouwen, waarin het welzijn van de gebruiker voorop staat – en wat dat allemaal betekende voor het ontwerp.  

Lees het volledige artikel hier. 

Professionals

Isolda Strom

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave