“Green Building Councils maken ontzettend goed connectie”

Omdat klimaatverandering een internationale kwestie is, werkt DGBC samen met andere nationale Green Building Councils in het project BuildingLife. Samen dringen ze de CO2-uitstoot terug in de hele levenscyclus van een gebouw, dus ook de ‘materiaalgebonden emissies’ in bouwmaterialen. Die soort is vaak nog een blinde vlek in het aanpakken van CO2-uitstoot.

Maar gelukkig ziet de IKEA Foundation het wel, die daarom met de Laudes Foundation sponsor is van onder andere het BuildingLife project. Edgar van de Brug van de IKEA Foundation vertelt meer over de motieven: “We hebben een speciale focus op klimaatverandering. Wij sponsoren non-profit organisaties die ons helpen om die klimaattransitie te versnellen. Wij doen dat via stakeholdergroepen, overheden, bedrijven, financiële instellingen en het algemene publiek. Binnen ons werk dat gericht is op het bedrijfsleven, hebben wij een speciale focus op de gebouwde omgeving”, zo vertelde hij onlangs op het congres ‘Paris Proof Embodied Carbon’, georganiseerd door DGBC.

Decarboniseren

“De reden daarvan is dat de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De gebouwde omgeving raakt ons allemaal, want ze heeft een grote invloed op onze kwaliteit van leven. Denk aan luchtkwaliteit, wooncomfort, maar ook aan betaalbaarheid van energie.” Van de Brug ziet de gebouwde omgeving als een goede ingang voor het verlagen van broeikasgasemissies: “Als je een gebouw volledig wilt ‘decarboniseren’ dan zul je de elektriciteitsvraag moeten aanpakken, het warmtegebruik, maar ook bijvoorbeeld de bouwmaterialen in de keten. Dan kom je bij de zware industrie terecht; ijzer en staal, cement en grind.” 

Om die aanpak te laten slagen en die versnelling te krijgen in de transitie, werkt de IKEA Foundation op verschillende niveaus samen: via overheden, via de inkoopkracht van de publieke sector en via de financiële sector.

Complexe bouwsector

Van de Brug: “We ondersteunen ook BuildingLife, van de World Green Building Council samen met tien nationale Building Councils in Europa – waaronder DGBC. Wat wij als de unieke kracht zien van dat initiatief, is dat die councils zo ontzettend goed de connectie maken met de hele keten in de gebouwde sector, die heel erg complex is.”

“Met meer dan 30.000 leden, zijn deze organisaties in staat om niet alleen aan te dringen op verbeteringen in de sector - bijvoorbeeld verbeteringen in regelgeving – maar tegelijk ook alle relevante stakeholders mee aan boord te nemen. Zo kan iedereen naar een gezamenlijk doel toewerken.”

Ondertekenen ook nu nog mogelijk

Tijdens het congres tekenden 31 organisaties als eersten de intentieverklaring ‘voor een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies’. Inmiddels is dit aantal al opgelopen tot 41 organisaties. Om tot CO2-reductie te komen in de bouwkolom moeten er nog veel meer bedrijven en andere organisaties aanhaken. De verklaring blijft open voor nieuwe ondertekenaars, zodat wij als bouw- en vastgoedketen gezamenlijk aan de slag kunnen.

Naar de intentieverklaring

Onderdeel van een Europese beweging

Deze intentieverklaring is onderdeel van een Europese beweging. DGBC werkt samen met 9 andere Green Building Councils in het Europese samenwerkingsverband #BuildingLife toe naar CO₂-doelstellingen voor de bouwsector. Deze doelstellingen legt DGBC vast in commitments voor de markt, met als uiteindelijk doel deze ook op te nemen in beleid op nationaal en Europees niveau.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council