Groene Kamer: 'Circulair bouwen wordt omarmd, maar is iedereen er klaar voor?'

“Hoe kijken bouwers tegen het spanningsveld tussen kortetermijnopbrengsten en circulariteit voor de lange termijn?” Met die vraag aan de zaal bracht Tweede Kamerlid Paul Smulders (GroenLinks) het gesprek tijdens de Groene Kamer weer terug tot de essentie: een dialoog tussen politiek en marktpartijen. En dat gesprek ging maandag alle kanten op: meningen verschilden, het schuurde af en toe, maar tegelijkertijd vonden marktpartijen en politiek elkaar juist.

De reactie die Smulders kreeg, stemde hem een beetje positiever. Dat was hij een paar jaar geleden niet. “Vier jaar geleden was circulair bouwen nog een no-go area. Nu zitten we op een kantelpunt.” Zijn collega in de Tweede Kamer Jessica van Eijs (D66) sluit zich daarbij aan: “We moeten nu niet meer praten of we het doen, maar hoe we het gaan doen. De huidige norm, de MPG, is te slap. Er moet een nieuwe maatstaf komen voor circulariteit in de bouw.”

Ladder

De twee jonge Kamerleden zaten naast Ad Lansink. Hij is juist een voormalig Tweede Kamerlid, bedacht een standaard voor afvalbeheer (de Ladder van Lansink) en kreeg het zelfs voor elkaar dat de Tweede Kamer in 1979 daartoe een motie aannam. Bijna veertig jaar geleden dus. “Voorop staat het voorkomen van afval. Tegenwoordig denken mensen dat de helft van het probleem al is opgelost als ze het woord circulariteit hebben uitgesproken.”

Groene Kamer

Van links naar rechts: Ad Lansink vertelt, Paul Smulders, Jessica van Eijs, Jeanet van Antwerpen en Pertan van Heel luisteren aandachtig.  

Geen moetje

De andere leden van het panelgesprek kijken liever veertig jaar vooruit. Petran van Heel van ABN AMRO zegt ‘circulariteit is nu nog geen moetje, er is dus nog een speelveld’. Jeanet van Antwerpen (directeur SADC) grijpt de gelegenheid juist aan om de politici op beperkende regeltjes te wijzen: “Circulaire plannen worden tegengehouden doordat systemen er nog niet klaar voor zijn. We moeten beleidsplannen flexibeler maken. We zitten nog in de jaren 50 met de planvormingen.” Smulder van GroenLinks sluit zich daar weer bij aan met een oproep aan de overheid: “Zet alsjeblieft een stip op de horizon zodat het bedrijfsleven weet welke kant het op gaat.”

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie