Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur

Op bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs bouwt Heembouw Kantoren aan haar nieuwe huisvesting. Het nieuwe kantoor van 1.600 m2 is samen met Habeon Architecten, het architectenbureau van Heembouw, geheel vanuit een circulaire, duurzame en gezonde gedachte ontworpen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire en/of biobased bouwmaterialen. Geheel in lijn hiermee is vandaag het circulaire beton voor de fundering gestort. Hiermee heeft Heembouw de wereldwijde primeur.

Arjan Hogenboom, directeur realisatie Heembouw Kantoren vertelt: “Hier creëren we een plek waar wij zelf willen werken. Dat betekent voor ons een gezond en fijn kantoor voor onze medewerkers, dat met verantwoorde producten is gemaakt. We vinden het belangrijk om bij elke stap na te denken of toe te passen materialen wel noodzakelijk zijn en anders met circulaire en/of minder “nieuwe” materialen kan, zoals met dit “freement” beton. New Horizon levert ons hier de grondstoffen voor het storten van de fundering.”

Freement is circulair beton, dat is gewonnen uit reeds bestaand beton. De Rutte Groep en New Horizon bedachten de innovatieve betonverwerkingsmethode, waarmee met een zogenaamde “smart liberator” cementsteen subtiel van betonpuin kan worden afgewreven en gedraaid waarmee het als het ware wordt ‘bevrijd’ tot herbruikbaar cement. Michel Baars van New Horizon: “We oogsten beton uit de sloop van gebouwen en zorgen ervoor dat niet wordt vermengd met andere materialen. Dit beton wordt behandeld op een manier waarbij we het oorspronkelijke grind, het zand en zelfs het cement opnieuw beschikbaar maken voor het maken van nieuw beton. Zo verwerken we 100% van oud beton in nieuw beton. We besparen minimaal 50% CO2 en schaarse grondstoffen.” 

Voor De Rutte Groep is dit niet de eerste keer dat ze circulair beton toepassen, wel de wijze van toepassing in de fundering. “Het betonpuin dat is geoogst is verwerkt in de Smart Liberator van de Rutte Groep. Met deze Smart Liberator hebben wij de originele ingrediënten (zand, grind en cement) teruggewonnen uit oud beton, en dit circulaire beton passen we nu toe op dit project. Op deze wijze is het in de wereld nog niet toegepast, een wereldprimeur dus!”

Het duurzame en gezonde kantoor van Heembouw Rotterdam wordt begin 2020 opgeleverd en in gebruik genomen. Het gebouw krijgt Energielabel A+++ en comfortklasse A.

DGBC-partners

Heembouw

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie