‘Het moet strenger, anders halen we de doelstellingen niet’

“De doelstellingen van Paris Proof zijn haalbaar, maar dan moet de overheid het pad naar het einddoel duidelijk aangeven.” Met die uitspraak benoemt Roel van de Bilt, directeur Rabobank Real Estate Finance, wat volgens hem een probleem is om de hele markt in beweging te krijgen. Op PROVADA schoof Van de Bilt aan in de stand van DGBC om met Lars Sørensen te praten over de klimaatdoelstelling.

Die doelstellingen, daar schort het niet aan volgens Van de Bilt. Het probleem ligt nu eerder bij de overheid. Volgens de directeur van Rabobank Real Estate Finance hebben uitvoerders behoefte aan een duidelijke route naar de doelen toe. “Alleen met een helder pad naar de doelen toe is het voor de uitvoerders mogelijk om op een consistente manier die doelen na te jagen. Daarnaast maakt die duidelijkheid dat de aanpassingen risicomatig acceptabel zijn. Het bedrijfsleven vraagt heel duidelijk om de langetermijndoelstellingen.”

Focus op C-label

Zelf heeft de Rabobank eerst het dichtstbijzijnde doel omarmd: in 2023 mag geen kantoorgebouw verhuurd worden als het niet aan het C-label voldoet. Rabobank is daarmee aan de slag gegaan, vertelt Van de Bilt: “Dit jaar ligt de doelstelling op 40% en dat gaan we halen.” Maar daar blijft het niet bij. Als Rabobank hebben we ook energielabels verplicht gesteld voor andere assets, zoals woningen en hotels. En daar voegen we dit jaar ook nog commercieel vastgoed en zakelijk eigen gebruik aan toe. Voor alle kantoren van Rabobank in Nederland hebben we gezegd dat ze in 2020 en 2027 respectievelijk een "C" en een “A” energielabel hebben. ”

Duurzaamheid is meer dan energielabels

Bij verduurzaming kijkt Rabobank niet alleen naar energielabels, vertelt Van de Bilt. “Wij kijken zeker ook naar de mate van circulariteit, vitaliteit voor de lokale omgeving en de exploitatie spelen mee. Als we kijken naar circulair vastgoed dan begint dat bij het optimaliseren van het gebruik van de bestaande voorraad. Het verlengen van de levensduur van gebouwen door transformatie levert, zeker op de korte termijn, een hele effectieve bijdrage aan circulariteit.”  

Woonakkoord

Met die instelling kijkt Van de Bilt ook naar het Woonakkoord die bepaalt dat er in Nederland ongeveer een miljoen woningen bijkomen. “Je moet dan eerst beginnen met de vraag: is nieuwbouw wel noodzakelijk? Een groot gedeelte van die miljoen woningen kunnen we kwijt binnen het stedelijke gebied. Vandaar dat Rabobank tot 2023 de financiering mogelijk wil maken van 20.000 woningen. Door minimaal 1,5 miljoen m² vastgoed via transformatie of herbestemming een nieuw leven te geven, reduceren we leegstand, afval en onnodige aantasting van bestaande natuurlijke gebieden.

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie