Want dat zijn twee jaartallen die bij de organisatie prominent op de kalender staan. Nederland heeft als doel om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% en in 2050 met 95% te verminderen vergeleken met 1990. Aan die doelen wil Invest-NL bijdragen. Zo ook aan het versnellen van de energietransitie, de hoek waarin Mia Djuretic, Business Development Manager, werkzaam is. Ze haalt veel voldoening uit haar werk, maar merkt dat de opgave groot is.
Duurzame alternatieven
“Binnen het Energietransitie team ligt onze focus op het verduurzamen van de gebouwde omgeving in brede zin. Dit varieert van collectieve oplossingen voor woningen, circulaire restwaarde van flexwoningen tot klimaataatadaptieve aanpassingen voor bedrijventerreinen. Ons team probeert mogelijke knelpunten te identificeren en oplossingen te implementeren. Ik focus mij op alternatieve, duurzame koeling- en warmtebronnen, -netten en -opslagvormen: alles om de gebouwde omgeving te verwarmen en koelen met duurzame alternatieven. Maar die duurzame alternatieven zijn er niet van vandaag op morgen.” Daarom doet Invest-NL marktonderzoek, ontwikkelt het projecten en helpt het partijen aan de juiste financieringsproducten.
Zoeken naar de juiste financiering
Als voorbeeld pakt Djuretic het gasloos maken van de gebouwde omgeving erbij. Die transitie gaat gepaard met financiële en organisatierisico’s, waarbij betrokken partijen in de praktijk vaak naar elkaar kijken. Wie zet de eerste stap? Wie betaalt wat? Welke rol pakt de overheid? Met het zoeken naar antwoorden op die vragen helpt Invest-NL. Maar ook met de vervolgstappen die daaruit voortvloeien. Djuretic: “We helpen met de ontwikkeling van de businesscase en indien mogelijk financieren wij zelf ook mee”. Wij doen bijvoorbeeld ook onderzoeken naar mogelijke financieringsvormen. Hiermee geven we het generieke beeld van de verschillende financiers en de te zetten stappen om financiering op te kunnen halen. Het gaat om voorwaarden op het gebied van de meest kansrijke juridische structuur, organisatie en zeggenschap over bijvoorbeeld een warmtenet, maar ook om de benodigde contracten en uitwerking van de businesscase”
Kruisbestuiving
Het verbinden van partijen ziet ze als een belangrijk onderdeel van haar werk en mede daarom kwam ook de samenwerking met DGBC afgelopen jaar tot stand. “DGBC is een kennisinstituut dat ons kan helpen bij het verbreden van expertise uit de praktijk. De achterban bestaat uit veel partijen die actief bezig zijn met de energietransitie en circulair bouwen. Anderzijds brengen wij een netwerk met ons mee van publieke partijen, banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Die kruisbestuiving kan bijdragen aan een versnelling.”
Willie Wortel
En een versnelling is nodig, erkent ze. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving gaat niet snel genoeg. “2030 is echt heel dichtbij. Als ik zie hoe traag sommige trajecten verlopen maakt me dat soms wel somber. Maar op de meeste dagen is ze positiever. “Ik zie dat er steeds meer partijen opstaan om mee te werken aan de energietransitie. Ook geloof ik dat er altijd weer een nieuwe Willie Wortel opstaat die ineens voor versnelling zorgt. En als ik zie met wat voor mooie projecten we bezig zijn, dan maakt dat me heel trots.”
Verduurzamen scholen
Een van die projecten is gericht op het onderwijs en verduurzamen van scholen. De verantwoording voor die verduurzaming ligt veelal bij de schoolbesturen, maar die hebben vaak niet de expertise en tijd om daarmee aan de slag te gaan. Daardoor zijn veel scholen niet duurzaam. “Invest-NL heeft daarom mede aan de basis gestaan van een centraal programma waarmee de verduurzaming integraal met de aanpak van de staat van de schoolgebouwen toch kan worden versneld. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft dit programma ook omarmd en daar ben ik trots op.”
Waardering en vertrouwen
Vanuit de markt is er ook veel waardering voor Invest-NL, merkt Djuretic: “De markt heeft veel vertrouwen in ons en dat is heel fijn. We zijn opgezet door de overheid en hebben een publiek karakter, zonder commercieel belang. De vele onderzoeken die we doen en de inzichten die toch iedere keer weer bijdragen aan het vinden van de juiste constructie en financiering is bijzonder. Daar zijn we als organisatie heel goed in. Wij maken financierbaar wat niet financierbaar lijkt. Dat is eigenlijk heel gaaf.” Het enthousiasme om het juiste te doen blijkt ook bij haar collega’s alom aanwezig. “Je merkt dat zo’n organisatie ook bepaalde mensen aantrekt. Het voelt goed om op een verantwoorde manier mee te werken aan de energietransitie. Er werken hier eigenlijk alleen maar enthousiaste mensen. En dat enthousiasme willen we overbrengen op de markt.”