‘Investeer niet in de economie van het verleden, maar in die van de toekomst’

“Als jullie ons kunnen helpen, om ook op Europese schaal de kwaliteit van plannen te verbeteren, en ook andere landen te helpen in dezelfde richting te denken, dan kan die Renovation Wave een heel groot succes worden.” Met die woorden reageert Frans Timmermans (vicevoorzitter EU) op het Paris Proof Commitment dat tijdens de Green Talks van de Dutch Green Building Week aan hem werd voorgelegd.

Dat Paris Proof Commitment werd door Timmermans enthousiast ontvangen, maar is ook bijzonder noodzakelijk, zo liet hij in de uitzending weten, waar ook Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN AMRO), Louise Vet (hoogleraar ecologie en bioloog) en Coen van Oostrom (CEO EDGE) te gast waren. “Onlangs ben ik grootvader geworden. Maar als mijn generatie het verprutst, zit hij met de gebakken peren”, aldus Timmermans. Het is een geluid dat ook op de eerste dag van de Dutch Green Building Week duidelijk hoorbaar was: de huidige generatie moet nu in actie komen. “Als we de investeringsmiddelen goed inzetten, zet je samenleving en economie op een beter spoor. Dat betekent dus niet investeren in de economie van het verleden, maar in de economie van de toekomst.”

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Kwestie van doen

Coen van Oostrom (EDGE), een van de tafelgasten, kan dat alleen maar beamen. Met EDGE bouwt hij al geruime tijd aan toekomstbestendige gebouwen met een lage footprint. “Het is een kwestie van doen”, benadrukt hij direct. “Veel partijen wachten op elkaar of de overheid. Maar dat is niet de oplossing.” Ook in crisistijd timmert hij met EDGE hard door aan de duurzame weg. Zo ook in de Verenigde Staten waar het bedrijf jaarlijks 1,5 miljard euro investeert in duurzaam vastgoed. Hij legt uit dat de markt door corona daar nu nagenoeg stilligt, maar ook kansen biedt. “Lege kantoorpanden kunnen ook weer dienen als laboratoria. Als we die panden ombouwen, kijken we natuurlijk gelijk hoe we ze kunnen verduurzamen en Paris Proof maken.

Mondiaal nog weinig budget

Duurzaamheid en de Verenigde Staten worden niet vaak op een positieve manier in een adem genoemd. Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN AMRO) hoopt dan ook dat er op 3 december een democratische president aan het roer komt. Dat zou betekenen dat er 2000 miljard dollar vrijkomt voor duurzame ontwikkelingen. En mondiaal is dat volgens haar hard nodig. “Volgens grove berekeningen is er om de wereldwijde economie een stimulans te geven, 12000 miljard beschikbaar, waarvan nu slechts 0,2 procent gericht op duurzaamheid. Bij een deel van de wereldbevolking moet het besef dat de tijd dringt echt nog komen.”

Biodiversiteit van levensbelang

Van Oostrom concludeert logischerwijs ook: “Het is meer dan een technologisch of financieel vraagstuk, het is een gedragsvraagstuk.” Louise Vet vult aan: “We moeten onze leefomgeving meer gaan zien als een natuurgebied waarin we leven met heel veel andere soorten. Er is meer dan de homo sapiens.” Ook maakt zij maakt zich hard voor een meer integrale kijk waarbij biodiversiteit de sleutel is. “Biodiversiteit heeft een positieve invloed op al deze zaken waar wij ons nu druk om maken: de opname van CO2, een vruchtbare bodem, de fijnstofproblematiek. We schieten onszelf in de voet als we zo doorgaan.”

Praten met elkaar

En dus is de conclusie aan tafel unaniem. Dit is het moment dat het anders moet: het tipping point is bereikt of misschien al gepasseerd. Maar om het draagvlak te vergroten moeten we zorgen dat we de materie begrijpelijk en inzichtelijk maken, voegt DGBC-directeur Annemarie van Doorn toe. “We moeten niet over mensen praten, maar met mensen. Dan kweken we begrip voor deze zeer urgente zaak.”


Bekijk hier de Green Talks uitzending van dinsdag 22 september

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie