'Je wordt onderdeel van een community van mensen die op hetzelfde vlak bezig zijn’

Mathia van der Varst deed drie jaar geleden mee met de eerste editie van het DGBC Future Leaders Program, een impact opleidingsprogramma van Dutch Green Building Council dat duurzaam leiderschap stimuleert. Terugkijkend op het programma, wat waren haar ervaringen?

Waardevol netwerk

“Ik werd duurzaamheidsmanager bij de organisatie (Merin, red.) waar ik toen werkte. Voor het eerst kreeg ik te maken met duurzaamheidsvraagstukken. Ik wilde er natuurlijk meer over weten, over dat onderwerp. Maar ook heel specifiek, over commercieel vastgoed. Het programma gaf hier een duidelijk antwoord op.”

 “Wat me het meest is bijgebleven, letterlijk ook, is het netwerk dat ik er aan heb overgehouden. Je wordt onderdeel van een community van mensen die op hetzelfde vlak bezig zijn. Zo eens in de zoveel tijd komen we weer bij elkaar om kennis er ervaring uit te wisselen, bijvoorbeeld op een ulamnibijeenkomst.”

Nieuwe inzichten

“Maar ook het onderwerp leiderschap vond ik interessant, zeker voor het vakgebied duurzaamheid. Het gaat dan om de vragen: hoe kun je duurzaamheidsonderwerpen binnen je organisatie het beste aanpakken? En hoe neem je mensen hierin mee? De ervaringen van andere deelnemers geven je ook weer nieuwe inzichten, dus netwerk en leiderschapstheorie versterken elkaar.”

“Al die inzichten maken het werken in duurzaam vastgoed interessanter, maar zeker ook ingewikkelder. Ik merk het nu. Ik werkte eerst bij een belegger, en nu bij een ontwikkelaar (Kondor Wessels, red): daar spelen weer heel andere uitdagingen en belangen. Je hebt met zo veel verschillende spelers te maken, dat het soms best moeilijk is om stappen te maken. Uitgangspunt voor mij blijft om de randen van de nieuwste ontwikkelingen op te zoeken, om ambitieus te blijven.”

Ook meedoen aan het DGBC Future Leaders Program? Dat kan. Meld je vandaag nog aan via www.dgbc.nl/flp.

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen