Klictet: 'Big data is de wegwijzer naar Parijs'

Big data is niet de enige oplossing voor het Paris Proof maken van gebouwen, maar kan wel enorm bijdragen om veel winst op duurzaamheid te boeken. Dat is de overtuiging van Willem-Jan van den Berk, directeur van adviesbureau Klictet. Met een big data-specialist in dienst, verwacht hij veel winst te kunnen boeken: “We kunnen straks voorspellen hoe een gebouw zich gaat gedragen en boeken winst op twee fronten.”

Op sectorniveau

Die voorspellingen zijn ontzettend belangrijk om gebouwen Paris Proof te maken. Big data gebruiken helpt daarbij. Klictet is een energie- en klimaatmonitoringssysteem Klictix aan het ontwikkelen dat big data verzamelt, vervolgens gegevens inzichtelijk maakt en er maatregelen aan koppelt. “Allereerst moeten we natuurlijk gegevens verzamelen, zoals het energieverbruik, gebruikers- en klimaatgegevens. Maar dat doen we niet alleen per gebouw, ook verzamelen we de data op sectorniveau. Juist met die informatie kunnen we echt voorspellingen doen voor een gebouw.”

Maatschappelijk vastgoed

Big data kan daarom gezien worden als een wegwijzer naar Parijs. Volgens Van den Berk helpt het enorm om gebouwen gezonder en neutraal te maken op het gebied van CO2-uitstoot. Het systeem maakt inzichtelijk dat bijvoorbeeld licht- en klimaatinstallaties soms onnodig aanstaan. Maar het is niet de enige maatregel, het is een onderdeel van een complete aanpak. Van energiescan tot begeleiding van implementatie van de energiebesparende en klimaat verbeterende maatregelen. Klictet is veel actief in het maatschappelijke vastgoed, zoals school- en zorggebouwen. Daar is veel ‘laaghangend fruit’, zoals Van den Berk het noemt. Maar met alleen een gloeilamp vervangen door led-verlichting, komt de zorg er niet. Inzet van big data is nodig om grote stappen te nemen. Maar dat is niet het enige.

Cultuurverandering

"Er is echt een cultuurverandering nodig", zegt hij stellig. "Het personeel moet ook betrokken worden bij het proces. Een goed voorbeeld daarvan is de Zorggroep Elde in Boxtel. Zij zijn ook bezig met bewustwording. Het personeel is er om zorg te verlenen, niet om energie te besparen. Zo denken zij. Door hen toch bewust te maken en te motiveren op energieverbruik te letten, kan de zorggroep duurzamer worden. Door hen voor te lichten, maar ook door hen mee te laten delen in de kostenbesparing die het oplevert."

Ambassadeurs

Ook in het onderwijs is Van den Berk op zoek naar die bewustwording. Bij het Koning Willem I college in Den Bosch heeft hij dat bereikt: “Zij zijn dankzij Klictix enthousiast, de technische mensen daar zijn nu echt ambassadeur van het project. Ze geven zelfs al zelf presentaties over hun behaalde besparingen.” En terecht, want die betrokkenheid heeft razendsnel voor een flinke besparing gezorgd. Meer dan 5% op het energieverbruik en dus op de energiekosten. De data had bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt dat de luchtventilatie onnodig hard draaide, liftmotorkoelingen het hele jaar dag en nacht aanstonden en het verbruik in vakantieperiodes te minimaliseren was.

Dubbele winst

De behaalde winst uit dit soort projecten heeft ervoor gezorgd dat Klictet door wil gaan met big data en dus met Klictix. “Het heeft al op twee niveaus haar nut bewezen. De inzet van big data leidt tot lagere kosten en een beter binnenklimaat.”

DGBC-partners

Klictet Advies BV

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave