Klimaat Expeditie door de IJsseldelta

Wat is de rol van marktpartijen bij het vormgeven aan een klimaatbestendig Nederland? Hoosbuien, overstromingen, hittestress en droogte zijn concrete uitdagingen voor de stad van morgen. De overheid kan deze opgave niet alleen oplossen. Welke kansen liggen er voor de markt? DGBC en PropertyNL organiseren op 17 en 18 mei 2018 een tweedaagse fact finding mission naar de IJssel-delta over deze thematiek: Hoe vertalen we de  opgave van ruimtelijke adaptatie naar de dagelijkse praktijk van gebieds- en vastgoedontwikkeling?

Waarnemen en beleven

We doen per bus verschillende plekken aan waar de opgave van klimaatadaptatie zichtbaar en voelbaar is. Het Nederlandse landschap laat zich lezen als een spannend jongensboek over de eeuwenoude strijd met het wassende water. Marinke Steenhuis en Paul Meurs, auteurs van het boek "Voorbij de Dijken, hoe Nederland met het water werkt", nemen ons mee in dit verhaal. Daarnaast zijn marktpartijen (o.a. Van Oord) en overheden gevraagd ons bij te praten over bijzondere projecten met een klimaat-aspect. Maar ook over de marktkansen die er liggen in het combineren van opgaven en het meebewegen met de veranderingen. Juist die combinatie van opgaven maakt het gesprek tijdens deze expeditie zo relevant.

Programma

De expeditie Klimaatkansen duurt twee dagen, inclusief een overnachting. De expeditie start vanuit historisch perspectief. Het Woudagemaal in Lemmer is het passend decor voor een keynote door Marinke Steenhuis. Via het inmiddels verlaten waterloopkundig laboratorium Marknesse (onbekend werelderfgoed), waar een halve eeuw geleden de schaalmodellen van de deltawerken zijn uitgetest, gaan we naar vestingsteden langs de IJssel zoals Kampen en Dalfsen, waar de wateropgave direct zichtbaar is. Via Ruimte voor de Rivier projecten gaan we naar Zwolle waar de stedelijke klimaatopgaven en ontwikkelkansen te zien zijn.

Tijdens de expeditie bezoeken we de volgende gebieden en projecten:

  • Nationaal Park Weerribben-wieden
  • Woudagemaal in Lemmer
  • Waterloopkundig laboratorium Marknesse
  • Hoogwaterbrigade in Kampen
  • Logistiek Service Centrum Hessenkamp van Wehkamp in Zwolle
  • Dorpsfront in Dalfsen
  • VINEX-wijk Stadshagen
  • Muziekwijk in Zwolle
  • Stedelijke projecten in het centrum Zwolle (incl. Parkeergarage Maagjesbolwerk)

Doelgroep

De Expeditie Klimaatkansen is bedoeld voor hoger management en inhoudelijke strategen uit de achterban van de Dutch Green Building Council en PropertyNL. We richten ons in de uitnodiging op een mix van marktpartijen en overheden, omdat het gesprek over klimaatkansen tussen markt en overheid zo van belang is. Er is ruimte voor maximaal 50 deelnemers.

Meer informatie

Lees hier voor meer informatie. Direct inschrijven kan via het inschrijfformulier.

  

de Expeditie Klimaatkansen is een initiatief van:

 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council