‘Klimaatdoelstellingen zijn haalbaar, zelfs met capaciteitstekort’

"Een duurzaam gebouw is niet meer ‘nice to have’, maar het is gewoon achterhaald als je het niet duurzaam maakt", zegt Jan-Maarten Elias als directeur van Unica Energy Solutions.

Hij ging op PROVADA in de stand van DGBC in gesprek met Lars Sørensen. Volgens Elias is de mindset enorm veranderd en zijn verschillende vastgoedpartijen op zoek naar een snelle invullingen om in 2050 klimaatneutraal te worden.

Krapte op arbeidsmarkt

Die weg naar 2050 ligt wel nog vol obstakels. Waar andere partijen op PROVADA vooral de regelgeving als obstakel zien, ligt voor Elias de uitdaging in het vinden van personeel: "Er is nu al een krapte op de arbeidsmarkt." Volgens hem worstelen opdrachtgevers daar ook mee. "Die stellen zichzelf de vraag: hoe moet ik mijzelf gaan organiseren om mijn maatschappelijke opgave uitgevoerd te krijgen en hoe dien ik om te gaan met het capaciteitstekort bij zowel de adviesbureaus als de aannemers en installateurs?"

Kansen in schaalvergroting

De grootste kans in het behalen van de doelstellingen, ligt volgens Elias in schaalvergroting en standaardisatie van zowel de processen als de techniek. "In plaats van dat je twintig keer één gebouw aanbesteedt, is het beter om in één keer twintig gebouwen aan te besteden. Dat is veel makkelijker en goedkoper. Ook is het dan makkelijker om met partners in teams samen te werken. Dat is dé manier die ons naar de klimaatdoelstellingen brengt." Op die manier zijn de doelen volgens Elias namelijk wel haalbaar, sterker nog: "2050 is niet ambitieus genoeg." Juist daarom blijft Elias hameren op schaalvergroting en standaardoplossingen: "We moeten echt naar grootschalige oplossingen toe. Of kleinschalige gestandaardiseerde, industriële oplossingen die veel meer als een treintje uitgerold kunnen worden. We verwachten dat hiermee ook de investeringskosten voor opdrachtgevers tot wel 30% kunnen dalen."

Duizend woningen per dag

Als voorbeeld geeft Elias de enorme opgave om ‘van het gas af te gaan’. "We moeten in Nederland dagelijks duizend woningen van het gas afhalen om in 2050 energieneutraal te zijn." Iedere dag dat die duizend niet wordt gehaald, wordt de opgave voor de toekomst groter. Dat zie Elias ook en met Unica zoekt hij naar een oplossing: "We moeten echt aan de slag nu. Met Unica ontwikkelen wij daarom gestandaardiseerde processen en systemen om schaalbare oplossingen te realiseren. We kijken bijvoorbeeld naar de aanpak voor wijken en gebieden."

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council