Maak kennis met nieuwe DGBC-partner Esri Nederland

Het is weer tijd voor een nieuwe voorstelronde. Want, Esri Nederland sloot zich onlangs aan als partner van Dutch Green Building Council. Dit bedrijf is wereldwijd marktleider in GIS-technologie en helpt organisaties daarmee keuzes te maken aan de hand van inzichtelijke data. Marco van Cutsen (business manager utility, telecom & commercial) bespreekt met ons de duurzame ambities van het bedrijf. 

Esri biedt met haar technologie vrijwel alle sectoren heldere inzichten, maar Van Cutsen zoomt met ons logischerwijs vooral in op de markten vastgoed en financiële dienstverlening. “We werken veel samen met overheden, woningcorporaties, banken, verzekeraars en vastgoedpartijen. Daar liggen ook veel raakvlakken met DGBC”, vertelt Van Cutsen, een Rotterdammer in hart en nieren die bij Esri inmiddels al vier jaar een rol als business manager bekleedt. Hij legt uit dat duurzaamheid altijd wel onderdeel is geweest van zijn werkzaamheden, maar dat het oog voor de toekomst een nog prominentere rol ging spelen toen hij vader werd. “Dan wordt die bewustwording nog groter. Wat gaan we nalaten aan toekomstige generaties?”  

Perspectief bieden 

Het is een vraag die natuurlijk ook bij DGBC geregeld wordt gesteld en een samenwerking tussen beide partijen is volgens Van Cutsen niet zo vreemd. “Ik geloof heel erg in plannen maken voor de lange termijn om grote vraagstukken als verduurzaming vorm te geven. DGBC biedt dat perspectief door plannen te maken voor 2030, 2040 en 2050. En ondertussen moet je keihard werken. Dan maak je impact.”  

 Overzicht in een oogopslag 

Bij Esri maken ze impact door bij uiteenlopende partijen processen te optimaliseren aan de hand van technologie en de adviezen van consultants. De technologie vindt gretig aftrek in   vastgoedmarkten en de financiële dienstverlening. Van Cutsen legt uit: “Veel vragen hebben te maken met het vestigingsklimaat en risico's. Er is vaak veel data aanwezig, maar die data vertelt niet altijd iets. Wij maken het transparant en zorgen dat we data omzetten in informatie. Alles wat relevant is, wordt vervolgens in een oogopslag in kaart gebracht. Voor de ene partij kan dat een overzicht zijn van energielabels in een bepaald gebied en voor een ander hoeveel rendement ze kunnen verwachten. Het is uiteenlopend, maar heel nuttig bij het nemen van complexe beslissingen.”  

Samenwerking 

Dat alles gebeurt altijd in samenwerking, iets waar Van Cutsen heilig in gelooft. “Een is geen. Als je samenwerkt ga je altijd sneller. En onze technologie kan daarbij helpen.”  Die technologie gebruikt men ook om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de kantoorpanden in Zwolle en Rotterdam. "We zijn in gesprek met de verhuurders om te kijken wat ze kunnen doen om te verduurzamen. Daarnaast motiveren we onze mensen om met de trein te reizen of elektrisch te rijden om onze CO2-voetafdruk te beperken.” 

Klimaatadaptatie 

Het is een voorbeeld van wat ze ook veel bij hun klanten terugzien. “Bedrijven willen weten waar ze het best kunnen zitten, ook voor hun klanten en medewerkers”, vertelt Van Cutsen. Ook ziet hij steeds vaker vragen voorbijkomen rondom een actueel thema: klimaatadaptatie. Een onderwerp waar ook DGBC veel mee in de weer is. “We hebben de afgelopen tijd weer gezien dat het klimaat voor onaangename verrassingen kan zorgen. Wij kunnen gebouweigenaren inzicht geven in overstromingsrisico’s, maar ook in hittestress in de warme maanden.”  

Klimaatrisico-analyse

Trots is Van Cutsen dan ook op de klimaatrisico-analyse die Esri onlangs ontwikkelde met de zogenoemde ArcGIS-technologie. Dankzij data uit een ‘Levende Atlas’ kan bijvoorbeeld worden berekend wat de gevolgen zijn van overstromingen of veranderend grondwater en welke effecten dit heeft op de gebouwde omgeving. “Vanuit allerlei regelgeving en ESG moeten bedrijven rapporteren over risico’s op hun assets. Daar is dit een integraal en waardevol instrument voor.”  

Eenduidige normering 

De komende jaren hoopt hij dat er meer standaardisatie ontstaat in de markt. “Wij adopteren graag standaarden. Als je iets een keer goed maakt, kun je het meervoudig gebruiken. Vaak is de aanloop complex, maar daarna kun je wel benchmarken en stappen maken. Dat is wat ons ook aanspreekt aan een partij als DGBC. Zij maakt zich al jaren hard voor eenduidige normering bij verduurzaming van de gebouwde omgeving. Onze technologie is daar ook op berust en we maken zaken visueel en tastbaar. Dat helpt in de besluitvorming die kan leiden tot een betere woon-, werk- en leefomgeving.”  

DGBC-partners

ESRI Nederland

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council