Maak kennis met onze nieuwe partner Cooltree

Al op jonge leeftijd wist hij: ik wil iets doen met vastgoed en duurzaamheid. Luc van de Boom, werkte na zijn studie aan de TU Eindhoven voor GRESB en als zelfstandige. In die tijd hielp hij onder andere mee aan het opzetten van het duurzaamheidsteam van Cushman & Wakefield. Maar inmiddels is hij CEO & oprichter van Cooltree. De consultancy sloot zich onlangs aan bij DGBC. Van de Boom praat ons bij.  

Cooltree focust zich als consultancy met name op beleggers in de vastgoedwereld, waarbij data als een rode draad door de dagelijkse werkzaamheden loopt. Dataverzameling, verwerking, analyse en rapportages. Cooltree helpt en adviseert van A tot Z. En dat blijkt ook noodzakelijk, want er is veel vraag naar het op orde brengen van data, met name op het gebied van duurzaamheid. “Eigenlijk is er nu sprake van een dubbele transitie. Enerzijds op het gebied van duurzaamheid, maar daar komt nu data bij om de hoek kijken. Onze consultants zetten ze zich in om de datakwaliteit van onze klanten te verhogen”, aldus Van de Boom. 

Wereldwijd data-platform 

Inmiddels loopt het bedrijf zo goed dat Van de Boom twee jaar geleden een tweede bedrijf is gestart: Scaler. “De kennis van consultancy willen we niet gecentraliseerd houden in Nederland. Er is zo veel werk te verrichten. Ons data-platform wordt nu wereldwijd gebruikt en we bedienen eigenlijk de gehele vastgoedkant. Het is mijn persoonlijke missie om echt impact te maken op een verantwoorde manier.” En dat doet hij ook met veel plezier. “Ik ben eigenlijk altijd wel positief. Geen dag is hetzelfde en wat we doen is gewoon ontzettend leuk.” 

Guidance & sturing 

Over een partnerschap met DGBC hoefde hij niet lang na te denken. Het is volgens hem een logische stap. “World Green Building Council en DGBC zijn belangrijke instituten voor de markt. Ze kunnen met hun kennis voor een versnelling zorgen. Als je alleen al kijkt naar alle afkortingen die er zijn in de markt. Het duizelt veel partijen hoe sommige zaken geïnterpreteerd moeten worden, wat belangrijk is en wat niet. Daarin zit echt de toegevoegde waarde van DGBC.” Ook denkt hij dat de stichting veel onzekerheden kan wegnemen. Als voorbeeld geeft hij een belangrijk thema: de uitstoot door materiaalgebruik (materiaalgebonden emissies). “Hierin kan zij voor guidance en sturing zorgen. Het is cruciaal om mensen mee te krijgen rondom deze thema’s. Als zij zorgt voor een eenduidig geluid is dat beter dan dat iedereen zelf met iets komt.”  

Data-uniformiteit 

Dat laatste is een ontwikkeling die hij ook binnen zijn eigen vakgebied hoopt te bewerkstelligen. “Met goede bedoelingen probeert iedereen het wiel zelf uit te vinden. Maar data-uniformiteit is in ons vak extreem waardevol. Als we allemaal dezelfde definities hanteren zorgt dat voor meer vertrouwen in de markt en kunnen we stappen zetten naar 2050.”  

Of de klimaatdoelen in dat jaartal ook gehaald kunnen worden? Hij heeft hij zijn twijfels: “De ene dag heb ik er meer vertrouwen in dan de andere dag. Er zijn veel slimme mensen en er is voldoende technologie. Ook het momentum is er wel. Maar ik denk dat een beperking tot twee graden opwarming al een behoorlijke opgave wordt. En als ik dan kijk wat er wordt afgesproken op COP28 stemt me dat niet heel vrolijk.” Tegelijkertijd is hij positief over wat hij in zijn dagelijkse gesprekken met klanten ziet. “Er is heel veel enthousiasme om het goede te doen. Ze willen echt hun schouders eronder zetten om het juiste te doen.” 

Beperken ecologische voetafdruk 

Ook op persoonlijk vlak streeft Van de Boom dat na. “Je kunt altijd duurzamer leven dan je denkt. Ik woon in een duurzaam huis en met wat kleine aanpassingen in ons leven kunnen we energiepositief zijn.” Duurzame afwegingen zijn ook niet altijd even gemakkelijk, legt hij uit. “Door de uitbreiding van Scaler heb ik nu collega’s in New York. Idealiter wil je die een paar keer per jaar zien. Maar ik beperk het tot een keer per jaar, omdat ik mijn ecologische voetafdruk wil beperken.”  

De weg naar 2050 

De komende jaren is er voor Van de Boom, Cooltree en Scaler nog voldoende werk aan de winkel. “We willen met data echt richting geven naar 2050. Onze data kan helpen bij het analyseren van de meest efficiënte maatregelen, waardoor organisaties investeringen ook kunnen terugverdienen, op financieel en milieutechnisch vlak.” Hij hoopt de kennis en ervaring die hij samen met de koplopers opdoet ook in te zetten bij andere organisaties die nog niet zo hard gaan als ze zouden willen. “Sociale woningcorporaties hebben bijvoorbeeld nauwelijks data. Als we met partnerschappen en ons wereldwijde data-platform ook hen van advies kunnen voorzien, is dat echt heel waardevol. Dat is mijn stip op de horizon.”  

Afsluitend heeft hij nog een boodschap voor DGBC. “Blijf goed naar de markt luisteren. Ook hier bestaat de valkuil om iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Dat is niet nodig. Blijf pionieren op de onduidelijke onderdelen, zoals materiaalgebonden emissies. En op bestaande onderdelen is enkel sturing nodig. Maar als ik kijk naar het grotere geheel doen jullie dat al heel goed.”  

DGBC-partners

Cooltree B.V.

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen