Maak kennis met onze nieuwe partner: DW Real Estate

Het is weer tijd voor een nieuwe voorstelronde. Ditmaal stellen we je graag voor aan onze nieuwe partner DW Real Estate. De roots van het bedrijf ligt in Duitsland, maar Guido Schlüter (Managing Director) is verantwoordelijk voor de Nederlandse tak. Hij bespreekt met ons zijn ambities en het kersverse partnerschap.

Schlüter komt zelf van oorsprong uit Bussum en studeerde onder andere bouwkunde. Hij speelde al op jonge leeftijd met het idee om ontwikkelaar te worden, maar ging uiteindelijk aan de slag bij een makelaar; het familiebedrijf van zijn vader. “Ik heb vrij bewust de financiële kant van het vastgoed opgezocht.” Toen in 2015 DW Real Estate het levenslicht zag, vroegen de oprichters van Schlüter hem aan boord. “We speelden als broekies al met het idee om samen een bedrijf op te richten, maar dit idee kwam voor mij net niet op het juiste moment.” Uiteindelijk kon hij de verleiding toch niet weerstaan toen twee jaar geleden opnieuw de uitnodiging op de mat viel. “Dat heeft ertoe geleid dat ik DW Real Estate in Nederland ben gaan vormgeven met mijn collega Nico Dunnink, waarmee ik al ruim 10 jaar samenwerk.”  

Langdurige relaties opzoeken 

Het bedrijf is een assetmanager en heeft als doel om op een verantwoorde manier vastgoed te verwerven. “Dat doen we met partners”, legt Schlüter uit. “We werken voor pensioenfondsen, verzekeraars en banken. We hebben als doel om een levensvatbaar bedrijf op te zetten. Dan doen we altijd vanuit het oogpunt van maatschappelijk ondernemen.” Langetermijnvisie is daarbij een toverwoord, volgens Schlüter. En dat kom deels door het Duitse DNA van het bedrijf. “We zoeken bewust de langdurige relaties op met onze partners. Ik merk dat Duitsers in het algemeen net wat beter op de winkel passen dan Nederlanders. Dat uit zich in een stip op de horizon. In Nederland gaat het te vaak om snel veel geld verdienen. Duitsers willen eveneens stabiele inkomsten, maar beheren het in mijn ogen vaak beter.” 

Overstromingsrisico 

Dat resulteert ook in vragen die het bedrijf dwingt om na te denken over klimaatrisico’s. “Het is iets waar we sowieso veel mee bezig zijn, maar van Duitsers krijgen we wel andere vragen.” Zo kreeg het bedrijf toen het voor een Duits pensioenfonds een woningcorporatie aankocht de vraag ‘hoe het eigenlijk zit met het overstromingsrisico?’. Een logische vraag, maar wel een waar Schlüter niet direct een antwoord op had. “Gelukkig ken ik een bioloog die bij CAS werkt. Hij kon mij helpen bij een goed, wetenschappelijk onderbouwd antwoord en het bieden van comfort voor de klant.” Het is volgens hem een exemplarisch voorbeeld van hoe Duitsers nadenken over de lange termijn. “En vreemd genoeg hoor ik de vraag in Nederland vrij weinig. Misschien wel te weinig.”  

Breed netwerk 

Het krijgen van antwoorden en vergaren van kennis is een van de redenen dat Schlüter de samenwerking met DGBC opzocht. “Toevallig kende ik nu iemand die mij kon helpen aan het juiste antwoord. Maar hij heeft niet alle antwoorden. En ons bedrijf ook niet. Een breder netwerk met toegang tot kennis is dan nuttig. Het kan ook helpen om partijen waar we mee werken het financiële belang van duurzaamheid te laten zien.” 

Bewuster leven 

De verduurzaming van vastgoed is een grote opgave en zeker voor bestaand vastgoed, erkent Schlüter. “Het is belangrijk dat we daar allemaal ons steentje aan bijdragen. We hebben de maatschappelijke plicht om te veranderen. Dat probeer ik zowel privé als in mijn werk zo goed mogelijk vorm te geven. We willen DW Real Estate echt op een verantwoorde manier laten groeien in Nederland. En het gaat ons niet alleen om groei, maar ook het zoeken naar kwalitatief goede beleggingen. Daarnaast is het werken in en met vastgoed gewoon leuk. Ik zie het ook als een hobby.” 

Spaghettislierten  

Dat bevestigt hij met de woorden dat hij ook buiten zijn werk vaak aandachtig kijkt naar hoe steden zijn vormgegeven. “Ik vind het fascinerend om te zien. Het centrum vertelt vaak een verhaal, maar de wijken vertellen veel meer. Je ziet dat iedere generatie weer iets toevoegt en op die manier zijn stempel drukt op de omgeving.” Maar het zijn niet alleen de toevoegingen die hem fascineren. Soms zijn het ook de gebreken die heel mooi zijn, of de zaken die afwijken van het Hollandse. “Zo verbaas ik me in Frankrijk en Italië vaak over de spaghettislierten boven de grond die de bewoners van elektriciteit voorzien. Maar het werkt wel. Daar kan ik van genieten.” 

DGBC-partners

DW Real Estate

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen