Maak kennis met onze nieuwe partner Hoorne Vastgoed 

 DGBC heeft weer een nieuwe partner toegevoegd aan haar achterban: Hoorne Vastgoed. De ontwikkelende belegger heeft voornamelijk winkels en winkelcentra in de portefeuille, maar voegt daar binnenkort meer woningen aan toe. Een gesprek met Bert Bergsma en Judith van Eijk, beiden werkzaam als asset manager bij Hoorne Vastgoed. 

Over de vraag waarom Hoorne Vastgoed zich wilde aansluiten bij DGBC hoeft Van Eijk niet lang na te denken. “Het past bij de strategie om de portefeuille te verduurzamen.” Haar collega Bergsma vult aan: “We kunnen het wiel wel zelf proberen uit te vinden, maar we willen verduurzamen in de breedste zin van het woord. Daar kunnen partijen als DGBC en hun partners bij helpen.”  

Inzicht in energiegebruik 

Ondanks dat verduurzaming van de portefeuille in algemene zin een belangrijke doelstelling is, geven beide asset managers aan dat het energievraagstuk vrijwel dagelijks onderwerp van gesprek is. “We proberen meer inzicht te krijgen in het energiegebruik van onze huurders”, aldus Van Eijk. “We hebben een dashboard waarop we registreren hoeveel zonnepanelen we hebben en hoeveel energie we opwekken. Daar wil je natuurlijk ook het energiegebruik van de huurders aan toevoegen.” Dat blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. “Sommige retailers willen die data nog niet verstrekken. Maar we proberen ze daar natuurlijk wel van te overtuigen.” 

Paris Proof 

Dat is niet zo vreemd, want Hoorne Vastgoed heeft forse ambities. “We willen in 2040 graag Paris Proof opereren”, vertelt Bergsma trots. Hij erkent dat die doelstelling ambitieus is, maar dat die lat bewust hoog wordt gelegd. “Rondom duurzaamheid moet je lef en ambitie tonen. Daarbij is het belangrijk om in de keten van elkaar te blijven leren om de doelstellingen te halen.” 

Duurzame toekomst 

Het realiseren van een duurzame toekomst is binnen Hoorne Vastgoed gemeengoed geworden. Volgens zowel Van Eijk als Bergsma komt dat mede doordat het een familiebedrijf is. “We hebben een verantwoording richting onze aandeelhouders en hun kinderen. Dat maakt dat je automatisch bezig bent met de toekomst, concludeert Van Eijk. “Onze grootste huurder is onze zusterorganisatie Vomar. Daar zetten we al flinke stappen in onze verduurzaming, mede doordat we automatisch veel inzicht hebben in het energiegebruik.”  

En achter de schermen gebeurt nog veel meer. Zo wordt er gewerkt aan de labels van alle panden en is er een start gemaakt met een dubbele materialiteitsanalyse. Er worden door Hoorne Vastgoed mooie stappen gezet en dat terwijl het slechts 29 werknemers heeft. “We zijn niet heel groot, maar we proberen echt het goede te doen”, vertelt Van Eijk.

Circulair beton 

Bergsma vertelt met gepaste trots dat er ook best bijzondere resultaten zijn gehaald. “We passen ook waar mogelijk circulair beton toe. Dat heeft onlangs in een project in Heemstede 900 ton CO2 bespaard.” Een ander voorbeeld dat zijn hart sneller doet kloppen is te vinden in de kop van Noord-Holland, in Nieuwe Niedorp om precies te zijn. Daar kon een vestiging van de Vomar vanwege netcongestie geen aansluiting krijgen. “Uiteindelijk hebben we de stroomvoorziening gerealiseerd via zonnepanelen en een speciale batterij. Dat de oplossing dan ook nog eens duurzaam is maakt ons toch wel een beetje trots.” Waar het kan zijn de investeringen dan ook duurzaam, vervolgt van Eijk. “Zo zijn we nu samen met een partner in een aanbesteding om meerdere winkelcentra van laadpalen te voorzien, iets dat we in Nieuwe Niedorp ook hebben gedaan.” 

Sociale duurzaamheid 

Het verduurzamen van de winkelcentra heeft ook een sociaal aspect. Een actueel thema waarop DGBC veel kennis en visie wil ontwikkelen. Bergsma: “Als je een winkelcentrum een gezonde en aantrekkelijke plek maakt die goed bereikbaar is, heeft dat ook een maatschappelijke functie. In Nieuwe Niedorp hebben we ook bewust de natuur naar binnen gehaald met een natuurlijke groenwand met een zitje. Dat vraagt misschien meer investering en onderhoud, maar je merkt dat het echt iets toevoegt.” Van Eijk vult aan: “Op die manier krijgt een winkelcentrum een bredere functie. Het is goed om bij te dragen aan die sociale duurzaamheid.”   

Woningen 

Beiden erkennen dat het thema de komende jaren een grotere rol zal gaan spelen. Maar ook het energievraagstuk en het kwetsbare energienetwerk zal volgens hen onderwerp van gesprek blijven. Voor Hoorne Vastgoed staat ook nog eens een kleine verandering binnen de portefeuille op het programma: zo bestaat die op dit moment voornamelijk uit winkelcentra en zo’n 200 woningen. Van Eijk vertelt over de ambitieuze plannen om op middellange termijn 7.000 woningen te ontwikkelen, waarvan er zo’n 1.700 in de eigen portefeuille worden opgenomen. “Uiteraard proberen we al deze woningen ook zo duurzaam mogelijk te realiseren. Dat draagt bij aan een duurzame portefeuille.” Ondanks dat veel nieuwbouw in Nederland op dit moment stil ligt, gaan deze projecten met een kleine vertraging gewoon door. “Daar komt ook weer de kracht van het familiebedrijf naar voren. Als het nodig is kunnen we snel schakelen en onze strategie aanpassen.” Bergsma voegt daar nog aan toe: “En wat we zelf niet kunnen, doen we met kundige partners. Bijvoorbeeld met New Horizon, Enerzien en DWA. Dat we daar nu ook de expertise van DGBC aan kunnen toevoegen is een mooie ontwikkeling.”

DGBC-partners

Hoorne Vastgoed B.V.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave