Krug werkt nu bijna vier jaar bij JAJO, maar stroopt inmiddels al een jaar met veel gedrevenheid de mouwen op bij Revolve. Daar haalt ze veel voldoening uit. Met name door de vrijheid die ze krijgt van moederbedrijf JAJO. “Eigenlijk hebben we de luxe om ondernemer te zijn binnen een grote organisatie. We bepalen samen onze ambitie, maar leggen uiteraard wel verantwoording af aan JAJO.”
Lat hoog leggen
En de ambities van Revolve zijn behoorlijk. Revolve wil namelijk 45 procent beter presteren dan de MPG. “We leggen de lat bewust hoog. Als ontwikkelaar zitten we vooraan in het traject. Wij hebben het stuur vast en kunnen op die manier impact maken. Daarbij proberen we in onze projecten altijd toe te werken naar Paris Proof. Kan dat niet, dan doen we het niet.”
Om de duurzame ambities te realiseren is het volgens haar erg belangrijk om haar collega’s continu mee te nemen. “We willen een katalysator zijn en onze voetafdruk verkleinen. Onze mensen zijn onderdeel van ons gedachtegoed. Daarom willen we dat iedereen binnen onze organisatie over voldoende kennis beschikt, om onze koers zo goed mogelijk te kunnen volgen.”
Logische match
Dat is ook een van de redenen waarom Revolve aansluiting zocht bij DGBC. “Je wilt kunnen uitleggen wat Paris Proof is, wat operationeel is en wat er op materiaalniveau speelt. DGBC kan helpen bij het vergaren van die kennis. Daarbij is het een instituut dat goed aansluit op onze waarden, en andersom. Het is een logische match.”
Knoest Wonen
Ondanks de jeugdige leeftijd van Revolve heeft het in korte tijd al een bewonderenswaardig project ontwikkeld. Om precies te zijn in Pijnacker, waar onder de noemer Knoest Wonen 29 appartementen in verkoop zijn. “In dit project kregen we de vrijheid om te experimenteren met houtbouw, CLT. Ook hebben we gekozen voor veel biobased materialen, circulair beton en circulaire dakbedekking. Dit project laat goed zien waar wij voor staan.”
Inmiddels is meer dan de helft van Knoest Wonen al verkocht. Tijdens een speciaal pre-sale event konden geïnteresseerden vragen stellen aan Pablo van der Lugt (biobased building specialist bij TU Delft). Dat was volgens Krug heel waardevol: “Als je gaat bouwen met hout, hebben mensen toch veel vragen. Het is fijn als een expert dan antwoorden kan geven over vraagstukken als isolatie en geluid. De aanwezigen gingen eigenlijk allemaal enthousiast weg. Je merkt dat er behoefte is aan een andere manier van bouwen. En dat is ook nodig. We kunnen klimaatverandering simpelweg niet meer ontkennen.”
Stormschade
De gevolgen van het veranderende klimaat, ondervond Krug onlangs zelf op onaangename manier aan den lijve. Een grote boom stortte na een hevige storm op haar dak, waardoor er de komende maanden veel herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. “Als je het zelf ervaart, word je nog eens extra met je neus op de feiten gedrukt.” Krug woont in een jaren dertig huis, dat ze vijf jaar geleden met haar partner had verduurzaamd. “Van de zonnepanelen is nu niet veel meer over, maar we gaan alles herstellen”, zegt ze resoluut.
Ook privé probeert ze namelijk zo goed mogelijk bij te dragen aan een betere wereld. “We leven heel bewust. We scheiden ons afval, houden ons waterverbruik in de gaten – dat 25 procent lager is dan het jaar ervoor – en kopen onze spullen regelmatig tweedehands. En als het nieuw is, kijk ik altijd of het duurzaam wordt geproduceerd. Ja, we zijn er hier thuis echt op alle vlakken mee bezig.”
Steek je nek uit!
Tot slot heeft Krug nog wel een advies aan de sector. “Steek je nek uit, om verandering teweeg te brengen. Lef en creatief denken is noodzakelijk om processen anders in te steken dan normaal. Niet alleen op technisch vlak, maar ook in de verbinding. Zorg dat je de juiste partijen aan boord hebt, die ook de urgentie voelen. Dan kun je stappen maken. Als de wet- en regelgeving dan ook nog wat strikter wordt, kunnen we de klimaatafspraken misschien nog wel halen. Maar we moeten het samen doen.”