Maak kennis met onze nieuwe partner SPRYG 

SPRYG Real Estate Academy - kortweg SPRYG - is dé vastgoedacademie voor professionals in Nederland én België. Het bedrijf bestaat inmiddels alweer acht jaar en sloot zich onlangs aan bij de achterban van Dutch Green Building Council. Met Marcel Sanderse (director en oprichter) bespreken we het partnerschap en zijn duurzame ambities.  

Congressen, studiedagen, inspiratiesessies, noem een onderwerp dat met duurzaamheid en vastgoed te maken heeft en SPRYG weet er een passende invulling aan te geven: van financiële doelstellingen tot het bouwen met oog voor circulariteit en biodiversiteit. Of zoals Sanderse enthousiast zegt: “We organiseren eigenlijk alleen maar leuke dingen. Uiteraard pushen we daarbij onze eigen duurzame agenda. Maar, altijd op een inspirerende manier.”  

SPRYG is daarbij in feite haar eigen opdrachtgever. En zoekt voor hun activiteiten altijd naar experts uit het werkveld om die momenten van hoge kwaliteit te voorzien. “Onlangs hebben we ook een vastgoedrekenpakket om CO2 te berekenen gelanceerd. Bij onze zuiderburen is het rapporteren over CO2 voor beursgenoteerde bedrijven al de normaalste zaak van de wereld. Hier in Nederland is die kolom naast de financiële nog best exotisch. Maar met alles wat wij doen spelen we in op de actualiteit.” 

Koplopers 

Het inspelen op actuele duurzaamheidsthema’s is ook een van de redenen dat SPRYG zich aansloot bij DGBC. “DGBC-directeur Annemarie van Doorn zei bij de laatste algemene ledenvergadering aanjager te willen zijn. Ze willen een lans breken voor een duurzaam gebouwde omgeving, concreet en meetbaar. Dat willen wij ook, op onze manier. Als koplopers is het goed om de samenwerking op te zoeken.” 
 
Maar hoe krijg je als koploper de achterblijvers mee? Dat is immers een veelgehoorde vraag in de vastgoedwereld. “Die inspireren we met de koplopers tijdens onze activiteiten. Als je kleine prikjes blijft geven krijg je vroeg of laat iedereen mee. We hebben een flinke database, waardoor we veel mensen kunnen bereiken. En we zoeken altijd naar een passende vorm voor het optimale resultaat. Zo maak je mensen nieuwsgierig.”  

Ondernemer pur sang 

Sanderse kreeg zijn eigen nieuwsgierigheid naar vastgoed met de paplepel ingegoten. Zijn vader had jarenlang een architectenbureau, waardoor hij al op jonge leeftijd een kijkje in de keuken kreeg. Toch adviseerde zijn vader hem om het bedrijf niet over te nemen. “Hij vertelde me iets te zoeken met een betere work-life-balance.” Sanderse besloot eveneens te gaan ondernemen. Zo was hij 15 jaar lang druk in de weer met congressen rondom uiteenlopende thema’s, variërend van vastgoed tot offshore en energie. Maar met SPRYG heeft hij die balans pas echt gevonden. “We hebben hier een vierdaagse werkweek. Dat is echt zodat onze mensen ook weer op kunnen laden om optimaal te presteren.” Die vierdaagse werkweek is ook flexibel in te delen door de werknemers van het bedrijf. Als iemand op zaterdag wil werken of in de avonduren, kan dat ook. “We werken hier voor 50 procent op kantoor. De andere helft is naar eigen keuze vorm te geven.”  

Duurzaam kantoor 

En het werken op kantoor is ook nog eens op een duurzame locatie. Zo beschikt het pand in Delft over een BREEAM-NL Very Good kwalificatie en kwam onlangs het hoogheemraadschap bewonderen hoe er wordt omgegaan met de opvang van hemelwater. “Die 20.000 liter tanks komen gewoon uit België. Daar is het opvangen van regenwater voor grotere complexen al bijna 20 jaar verplicht. Op duurzaamheidsvlak kunnen we wel wat van hen leren, zo hebben ze de Omgevingswet veel sneller ingevoerd dan wij. Daarnaast zijn Belgen meer bescheiden. Wij roepen hier vaak al iets, voordat het überhaupt is gerealiseerd. Dat zul je daar niet snel zien.”  

Warme band met België 

Daar is wederom een compliment voor onze Zuiderburen. Sanderse spreekt met veel bevlogenheid over de activiteiten over de grens. “We opereren echt in twee landen. Veertig procent van onze omzet komt uit België. Jaarlijks organiseren we zo’n honderd bijeenkomsten van Groningen tot Brussel, in drie talen.” Die activiteiten hoopt hij ook de komende jaren met veel passie te kunnen voortzetten en waar nodig uit te breiden. “We hebben een mooie brede basis gelegd en willen nog meer mensen aan ons binden vanuit passie en motivatie. De fanbase neemt toe en de onderwerpen ook. De S van Environmental, Social en Governance (ESG) wordt steeds belangrijker. Overal binnen duurzaamheid zie je de sociale component opduiken. Uiteindelijk is dat ook waar vastgoed voor is, voor mensen.”  

Tot slot heeft hij ook een hoopvolle wens voor het bedrijventerrein waar SPRYG is gevestigd. Deze omgeving leent zich bijzonder goed voor het ontwikkelen van woningen. Het is hier groen en het zou zorgen voor een mooie sociale mix. Ik zou best boven op dit pand willen wonen. We mogen het optoppen, dus wie weet.”  

 

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave