Monumentaal Havengebouw Amsterdam BREEAM-NL Excellent in één jaar

De renovatie van het Havengebouw in Amsterdam is razendsnel afgerond en is bekroond met een BREEAM-NL certificering Excellent. Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn er allemaal getroffen in dit gemeentelijke monument om deze score te behalen?

Het Havengebouw, gelegen naast Centraal Station aan het IJ, is van het aardgas af en wordt verwarmd vanuit een ondergrondse bron en warmtepomp. Het door Dudok in 1960 gebouwde pand heeft nu energielabel A+. De vergaande verduurzaming van het gebouw past ook in de duurzaamheidsambities van Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente. W4Y adviseurs was betrokken bij het E en W-installatieontwerp (elektisch en werkbouwtuigkundig red.), de bouwbegeleiding en BREEAM-certificering van dit bijzondere project.

Geen afbreuk aan het monumentale karakter

Eveline Jansen begeleidde als BREEAM Expert van W4Y het certificeringtraject van de renovatie. “Het was een bijzonder project omdat het een renovatie betrof van een monumentaal pand uit 1960. De uitdaging was om het door Dudok ontworpen pand te moderniseren en te verduurzamen, zonder afbreuk te doen aan het karakter. Het moest binnen budget, veilig en met een oplevertijd van een jaar. Het streven was BREEAM Excellent te behalen. Dat was haalbaar, maar vroeg wel om slimme technische oplossingen en een creatief ontwerp van de E en W-installaties. Daarnaast had de architect (Fokkema & Partners) de uitdaging om de entree in oude glorie te herstellen en het restaurant te vergroten. Het is prachtig geworden en met de behaalde certificering is het Havengebouw een van de duurzaamste monumenten van Nederland.”

Verduurzaming past in groter plaatje

Het gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam heeft als doel haar CO2-voetafdruk steeds verder te verlagen. De afgelopen jaren deden ze al verschillende inspanningen om hun CO2-uitstoot te reduceren. De renovatie van het Havengebouw leidt tot een serieuze verdere reductie. De renovatie past ook in het ambitieuze duurzaamheidsbeleid van de gemeente Amsterdam, dat voor 2040 aardgasvrij wil zijn en haar CO2 wil reduceren tot 95% in 2050. Bouwen en renoveren volgens de BREEAM-standaard wordt in Amsterdam steeds meer gevraagd.

Lees meer over de renovatie van het Havengebouw in Amsterdam.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council