Bouwers die eind 2019 naar Den Haag trokken uit protest tegen het stikstofbeleid verleidt Kadijk om een groene koers te kiezen. Tientallen bouwers en koepels beloven al om zich in te spannen, voor zowel schonere ontwerpen als projecten. Brancheclub Bouwend Nederland maakt met een ‘groene koers’ ook beloften over schonere werkwijzen. ‘Mooi’, zegt Kadijk, maar zorg dat het niet te vrijblijvend is.
Kadijk dringt er tegelijk op aan dat opdrachtgevers, het Rijk en gemeenten in het bijzonder, in hun gunningen hoog gaan inzetten op technieken zonder vervuilende uitstoot. Hij stelt vast dat de stikstofcrisis waar de kwetsbare Nederlandse natuur onder te lijden heeft op de kaart staat, maar nog niet overal voldoende serieus genomen wordt. “De gedachte is vaak: hoe kunnen we zó uit de rekenmodellen komen dat we kunnen doorbouwen? Zolang de opdrachtgevers er niet duidelijk om vragen, gebeurt er niet genoeg in deze soms conservatieve sector.”
Dat terwijl er zoveel technische kansen liggen om het anders en schoner te gaan doen in de bouw, zegt Kadijk. Hij wijst op innovaties, zoals alternatieve (bio)brandstoffen en elektrische modellen. Ook voor ouder, vuil materiaal zijn oplossingen voorhanden. “Er is soms heel wat mogelijk met filters en afvang van vuiligheid.” Dat gaat verder dan alleen stikstof, zegt hij. Ook de schadelijke fijnstof en kooldioxide (CO2) moeten aan banden worden gelegd, om tot een duurzame bouwsector te komen.
Dit is een passage uit het artikel Een hijskraan met een stekker in Trouw. Lees hier het volledige artikel.