Nieuwbouw ING is toegankelijk, open én gezond

Kort na de ingebruikname kregen ontwikkelaars EDGE en G&S Vastgoed een persoonlijke brief van de toenmalig CEO van ING. Dat hij zo blij was met het nieuwe hoofdkantoor van de bank aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost. “Een mooier compliment kun je toch niet krijgen”, blikt Nena Rood, ontwikkelmanager bij EDGE terug. Het gebouw behaalde een BREEAM-NL score van 93,7% en blinkt onder andere uit in de duurzaamheidscategorie gezondheid.

Dat juist - en ook - op dit gebied een goede score is behaald, is niet vreemd. Een van pijlers waar EDGE op stuurt, is het welzijn en de gezondheid van de gebruiker. Daarnaast stelde ING, als eindgebruiker, hoge eisen aan de gezondheid van ‘haar bewoners’, zoals de kantoorgebruikers door ING worden genoemd. ​​​​​​​

Ontwerp stimuleert gezond gedrag

Het ontwerp, gemaakt door Benthem Crouwel Architects, dat mede door ING is gekozen, bevestigt die aandacht voor gezondheid. Het gebouw is met vijf verdiepingen relatief laag. Het gebruik van de trap, en daarmee beweging door de gebruiker, wordt zodoende gestimuleerd. Zeker omdat de trappen prominent in het gebouw aanwezig zijn, in tegenstelling tot de liften. Verder is het gebouw ontwikkeld als ‘één grote kantoortuin’, waardoor het aan de ene kant flexibel in te delen is, en aan de andere kant ontmoeting stimuleert. En elkaar kunnen ontmoeten, dat draagt weer bij aan het welbevinden van de gebruikers.

De lat hoger

Nena Rood weet nog dat in eerste instantie BREEAM-NL Excellent werd geambieerd voor het nieuwe hoofdkantoor van ING. Toen bleek dat er kansen lagen om de lat nog hoger te leggen, en te gaan voor BREEAM-NL Outstanding, werd voor dit maximale duurzaamheidsniveau gekozen. “Wat erg meehielp, was dat ING als gebruiker een actieve rol speelde in de BREEAM-NL ontwikkeling en meedacht vanuit de inrichting”, vertelt Rood. “ING had een eigen BREEAM-NL Expert. Dat maakte dat we daadwerkelijk de ambitieuze stappen hebben kunnen maken. En dat zorgde mede voor die hoge eindscore.”


Wil je het hele artikel lezen. Dat kan hier gratis in het nieuwe BREEAM-NL Magazine.  


Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie