Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Building Revolution

Building Revolution adviseert opdrachtgevers hoe zij hun gebouw duurzamer kunnen maken. Dan gaat het niet alleen om BREEAM-NL, maar ook om circulariteit, milieuprestatie van gebouwen (MPG) en gezondheid (Well). 

Simon Hogenstijn is BREEAM-NL Expert en -Assessor en studeerde in 2011 duurzame energie, met toen slechts vijf lotgenoten in heel Nederland. In 2021 was hij Assessor van het jaar.  

Hij heeft al jaren in diverse rollen te maken met DGBC. Hogenstijn heeft de organisatie zien professionaliseren, maar vindt dat dat nog wel wat beter kan, door vaker in de praktijk te kijken hoe regels uitwerken. “Neem nou zonnepanelen. Ik heb er expres veel meer dan ik nodig heb. Er zijn ook klanten van mij die dat willen. Ik moet ze dan adviseren er eerst een paar te nemen, dan een BREEAM-NL certificaat aan te vragen en dan pas het hele dak vol te leggen. In Nederland is het volgens de regels niet duurzaam om te veel panelen te hebben, in Groot-Brittannië is het dat juist wel, ook volgens BREEAM”, zegt hij.  

Duurzaam 

Zijn bedrijf is behoorlijk duurzaam bij gebrek aan kantoor en bedrijfsauto. Hij werkt vanuit huis en heeft een auto op diesel waarmee hij naar opdrachtgevers rijdt. “Zo lang we weer kolencentrales opstarten om elektrische auto’s te kunnen laten rijden, twijfel ik aan de duurzaamheid van elektrische auto’s”, zegt Hogenstijn. Hij komt uit een agrarische familie, dus minder vlees eten zit er voor hem niet in. “Dat krijg ik thuis niet verkocht. Mijn zoon van 1 jaar oud krijgt het ook en eet het meestal meteen op, zo lekker vindt hij het. Maar we zijn wel heel duurzaam in ons koopgedrag. Op de televisie en de kookplaat na, is alles hier in huis tweedehands. Voor onze zoon kopen we speelgoed en kleding tweedehands. Zonde om dat nieuw te kopen.”  

Het gezin Hogenstijn woont in een nul-op-de-meterwoning met te veel zonnepanelen op het dak. “We wekken 6000 kilowatt uur (kWh) per jaar op, maar gebruiken zelf 1200 kWh. Helaas wek ik van april tot en met september 70 procent op en gebruik ik van oktober tot en met maart 70 procent. Ik zou het liefst een batterij erbij kopen, maar dat mag niet van mijn vrouw, omdat we dat nog niet kunnen terugverdienen”, zegt Hogenstijn.   

Paris Proof Commitment 

De praktisch ingestelde ondernemer heeft het Paris Proof Commitment nog niet ondertekend, omdat hij het niet eens is met alle eisen. Zo voldoet een groot deel van de gebouwen die hij onder handen heeft gehad wel aan de eisen, maar in de praktijk zijn ze toch niet goed genoeg om onder de verklaring te vallen. “Door heel veel zonnepanelen te plaatsen en in de zomer overdag terug te leveren, maar ‘s nachts en in de winter heel veel energie te gebruiken, gaat er niet in, al ben je op papier duurzaam. Probeer direct gebruikte duurzame energie en opgeslagen energie beter te waarderen. Kijk meer naar het praktijkverbruik”, zegt hij.  

Hij verwacht dat de techniek verduurzaming gaat helpen. Hij heeft een waterstofreis georganiseerd namens de TVVL Young, waarbij geïnteresseerden twee dagen langs allerlei waterstofprojecten gingen. Daar ligt volgens hem de toekomst. En voor BREEAM-NL ziet hij liefst elk jaar een nieuwe norm komen, net zoals dat nu geldt voor tuinders en hun kassen. “Het betekent voor mij iets meer opzoeken en minder uit het hoofd doen, maar het is wel duidelijk wat de laatste stand is.” 

DGBC-partners

Building Revolution BV

Gerelateerd

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Vernieuwd Transitieteam van start

Vernieuwd Transitieteam van start

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend