Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: GROUP A 

Partner worden van DGBC is voor GROUP A een logische stap omdat het gedachtengoed van het architectenbureau goed aansluit op de doelstellingen van DGBC. Willem van Genugten, architect en sustainable business developer van GROUP A, praat ons bij. 

Van Genugten spreekt met vele bevlogenheid over de duurzame ambities van GROUP A. Toch was hij zelf lang niet altijd zo bewust met het onderwerp bezig. Hij woonde en werkte jarenlang in Moskou en droeg daar als architect bij aan het ontwerp van indrukwekkende villa’s en openbare gebouwen. “Ik heb met heel veel plezier mooie gebouwen – soms zelfs deels van hout – ontworpen, maar ik had niet het idee dat ik echt bijdroeg aan de oplossing van een wezenlijk probleem.” Dat gevoel werd gaandeweg steeds sterker waarna Van Genugten een bureau startte, met als belangrijkste doel CO2-negatieve/klimaatpositieve gebouwen te realiseren. “Hier haalde ik meer voldoening uit, maar het ging simpelweg niet snel genoeg. Ik wilde op grote schaal verandering realiseren.”

Carbonlab

Het mondde uit in een stap naar GROUP A in Rotterdam, waar hij in 2022 een van de drijvende krachten achter het Carbonlab werd. Kort samengevat is het een denktank waarmee GROUP A de CO2-uitstoot van projecten wil reduceren. “Het initiatief bestaat nu ongeveer een jaar en we onderzoeken dagelijks hoe je klimaatpositieve projecten mogelijk kunt maken. Dat levert interessante gesprekken met opdrachtgevers op, waarin we ook kijken hoe we de keten met partners het beste kunnen opbouwen. Het is een groot leerproces en kennis die we opdoen delen we weer met anderen, via debatten of bijeenkomsten.” 

Sympathiek

Kennisdeling is een van de redenen waarom GROUP A de aansluiting zocht bij DGBC. “We vinden het vrij belangrijk om een instituut als DGBC te steunen. “Het is een partij die eigenlijk doet wat de overheid moet doen.” Van Genugten doelt met zijn woorden op de Paris Proof-normering. “Ik vind het bijzonder dat de overheid zich committeert aan het Klimaatakkoord van Parijs, maar vervolgens geen duidelijke route uitstippelt per sector. DGBC is in dat gat gesprongen en maakt die kennis ook nog eens vrij beschikbaar. Dat vind ik enorm sympathiek.” 

Stip op de horizon

De Paris Proof-normering is door GROUP A uitgebreid omarmd. “We streven het na in al onze projecten, vervolgt Van Genugten. “We hebben speciale software aangeschaft om onze projecten maximaal door te lichten. We bespreken de berekeningen maandelijks met allerlei partijen zoals architecten en ingenieurs gedurende workshops. Daarin zijn we net als DGBC heel open over de uitkomsten. Die kennisdeling draagt bij aan de stip op de horizon.” 

Serious game

Naast het partnerschap hebben beide partijen de handen ook ineengeslagen tijdens de Dutch Green Building Week in oktober. Op maandag 9 oktober trappen we de week af in het Keilepand in Rotterdam. Group A, dat zelf ook een kantoor heeft in het pand, is gastheer en maakt deze regiodag mede mogelijk. Lees hier meer. 

Zo ontwikkelt GROUP A op dit moment achter de schermen een serious game format voor het Merwe-Vierhavengebied in Rotterdam: Klimaatpositief M4H. In de game wordt onderzocht hoe gebouwen richting 2050 CO2 kunnen opslaan in plaats van uitstoten. “Dat wordt echt heel interessant. En het concept kun je op vrijwel alle plekken toepassen. Ik denk dat het een vraagstuk is waarmee iedere gemeente bezig moet zijn.” 

Behouden van talent

Van Genugten haalt zichtbaar veel voldoening uit zijn werkzaamheden bij GROUP A en het Carbonlab. Niet alleen vanuit duurzaamheidsperspectief, maar ook vanuit het aannemen en behouden van talent blijkt de denktank een schot in de roos. “GROUP A heeft in de afgelopen jaren prachtige projecten gerealiseerd, maar was geen voorloper op het gebied van duurzaamheid. Dat is in korte tijd veranderd. En er zijn hier talentvolle collega’s die hier niet gewerkt hadden zonder het Carbonlab.” De nieuwe generatie is volgens hem heel kieskeurig in waar ze hun tijd aan besteden. “Jong talent peinst er niet over om bij een niet duurzaam bedrijf te werken.”

Bijzondere projecten

Bij GROUP A staan daarom een aantal zeer groene en bijzonder projecten op stapel. Van Genugten ligt er twee kort uit. “Vorig jaar hebben we een inzending gedaan voor een Nederlands paviljoen bij de Wereld Expo in Osaka. Helaas wonnen we niet, maar het is een prachtig idee dat we ook in Nederland kunnen realiseren.” Het paviljoen moet een biobased gebouw worden dat volledig bestaat uit de vijf meest voorkomende Nederlandse landschapstypen. “Het gebouw wordt gemaakt in het Nederlandse landschap, van Nederlands landschap, door beroepsbeheerders van dat landschap en kan uiteindelijk ook weer teruggebracht worden tot Nederlands landschap. En in alle stappen willen we via de media iedereen meenemen.”

Een ander project waar zijn hart sneller van gaat kloppen is in Tilburg. "Daar werken we met het Carbonlab toe naar een bijzonder biobased gebouw. We willen er een pilotproject van maken, waarmee we carbon credits op de markt brengen. Dat is voor een ontwikkelaar natuurlijk financieel erg aantrekkelijk omdat het duurzaam bouwen goedkoper maakt. Dat zijn de gesprekken die we graag voeren.” 

Global Warming Potential

Voordat dit gesprek ten einde loopt heeft hij nog een laatste oproep aan de lezers van dit interview, in aanloop naar de verkiezingen. “Als je naar de stembus gaat, kies dan vooral voor een partij die de Global Warming Potential (GWP) onderschrijft. Dan draag je echt bij aan de stip op de horizon.”

DGBC-partners

Group A

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen