Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Keratop

We stellen je graag voor aan onze nieuwe partner Keratop. Het bedrijf uit het Gelderse Neede levert bijzondere tegeloplossingen die er ook nog eens heel fraai uit zien. Idse Konings (Verkoop Buitendienst en Duurzaamheidsmanager), zet de lijnen uit rondom duurzaamheid en geeft ons een kijkje in de spreekwoordelijke keuken. 

Keratop is ontstaan uit het familiebedrijf Asschert tegelwerken. Konings werkt pas een half jaar bij het bedrijf, maar geniet het vertrouwen van de directie als het gaat om het nemen van groene maatregelen. “Vrijwel alle ideeën die ik met enthousiasme breng worden omarmd.” 

Producten doormeten

Konings vertelt over een leerzame tijd voorafgaande aan zijn carrière bij Keratop. Eerder deed hij ervaring op bij een aannemer, een makelaar en een adviesbureau. Ook werkte hij twee jaar bij een vastgoedbeheerder, waar hij echt in aanraking kwam met duurzaamheid. Het thema werd vervolgens steeds belangrijker voor hem; tussendoor volgde hij ook nog een BREEAM-opleiding. De kennis en kunde die hij in de loop der jaren opdeed komt nu samen in zijn rol bij Keratop. 

“Het is fijn dat de directie vertrouwt op mijn expertise als het gaat om duurzaamheid. Er is nog geen duidelijk visie en strategie op dat vlak, dus het is mooi om dat ik dat in gang mag zetten.” Konings zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking op en kwam zo terecht bij Alba Concepts. “Zij hebben onze producten doorgemeten, zodat we een nulmeting hebben en we kunnen doorontwikkelen. Maar ook Dutch Green Building Council (DGBC) helpt ons een handje.”

Waardevol partnerschap

Dat Konings bij DGBC uitkwam is volgens hem niet meer dan logisch. “Ik ken DGBC van het werken met BREEAM-NL, maar ook omdat mijn vorige werkgever het beheer deed voor partijen als Amvest, Bouwinvest en Achmea. Daar wordt geregeld over DGBC gepraat als het gaat om kennisdeling en verduurzaming. Bij Keratop kunnen we denk ik nog een hoop leren, dus een partnerschap is dan bijzonder waardevol.” De bijeenkomsten van DGBC lijken in ieder geval vruchtbaar te zijn voor het bedrijf. “Via het Nationaal BREEAM Congres zijn we bijvoorbeeld in contact gekomen met een partij die keramiek 100 procent wil hergebruiken bij de productie van gevelstenen.”

Circulair tape

Ondanks dat Keratop in de ogen van Konings nog wat stappen te zetten heeft op duurzaamheidsvlak, timmert het bedrijf toch prima aan de weg met bijzondere producten. Zo is er een speciaal gepatenteerde, circulaire tape ontwikkeld waarmee de wandpanelen eenvoudig gemonteerd én gedemonteerd kunnen worden, zonder dat er schade ontstaat. “De tape wordt door aannemers nu vooral toegepast vanuit praktisch oogpunt, dus de duurzame kant mogen we best wat meer belichten.” 

Voor die aannemers heeft hij ook nog een belangrijke boodschap. “Als zij ons vroegtijdig betrekken bij een concept is er heel veel mogelijk. En dan hoeven ze zelf ook niet het wiel opnieuw uit te vinden. Dat is iets dat in de bouw sowieso te veel gebeurt. Wij hebben bijvoorbeeld een instructeur in dienst die aannemers in het werk opleidt en exact kan uitleggen hoe je onze producten optimaal kunt toepassen.”

Keracube

Een van de meest sprekende voorbeelden van een optimaal toepasbaar Keratop product is wellicht het nieuwe modulaire concept Keracube. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om een volledige prefab units te realiseren, zoals aan badkamer. Dit concept toepasbaar binnen iedere bouwmethode en af te nemen in diverse varianten. “Echt alles mogelijk, ook als het gaat om hele bijzondere afmetingen. Als de klant erom vraagt, dan zorgen we voor die aanpassingen.

De komende jaren wil Konings hard werken om de cirkel rond te krijgen. “We willen geen bouwafval meer en tegelijkertijd leveren wat de klant vraagt. En dat kunnen we in heel veel gevallen ook al.”

Aan ambities geen gebrek. Niet bij Konings, maar ook niet bij Keratop zelf. Op de vraag of ze het Paris Proof Commitment willen tekenen is het antwoord duidelijk: “Ja! Wat mij betreft ligt de bal bij DGBC. Die handtekening zetten we graag.” 

DGBC-partners

Keratop

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen